Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Astrovlak vyrazí za krásami nočnej oblohy 7. júla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Letný Astrovlak svoje jazdy odštartuje štvrtý rok po sebe.

Brezno 5. júla (TASR) – Aj túto letnú sezónu si návštevníci Horehronia môžu vychutnať nočnú jazdu na legendárnej Čiernohronskej železnici (ČHŽ) v Čiernom Balogu. Astrovlak vyrazí 7., 14. a 28. júla a prevedie ich Lesníckym skanzenom vo Vydrovskej doline, odkiaľ môžu pozorovať krásy hviezdnej oblohy.

"Letný Astrovlak svoje jazdy odštartuje štvrtý rok po sebe. V predchádzajúcich obdobiach zožal zo strany verejnosti obrovský úspech. Podujatie prilákalo turistov nielen z Horehronia, ale i z iných regiónov Slovenska," konštatovala v pondelok výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.

Podľa nej pozorovaniu hviezdneho divadla za pomoci profesionálnych ďalekohľadov predchádza astronomická príprava v horárni, ktorá sa uskutoční pod vedením odborníkov z Hvezdárne v Banskej Bystrici. Tá je organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. V úvode podujatia bude pre návštevníkov pripravená vstupná prezentácia o vesmíre, ako aj o jeho vzniku a možnostiach pozorovania nočnej oblohy.

Každý si bude môcť odskúšať jej pozorovanie voľným okom, naučí sa, čo všetko je možné vidieť, ako sa dá za pomoci hviezd orientovať v prírode, a návštevníci si odskúšajú pozorovanie nočného divadla za pomoci profesionálneho astronomického ďalekohľadu.

"Pre ubytovaných hostí, ktorí sú držiteľmi Horehronie Card, je zabezpečená bezplatná doprava z ubytovacích zariadení v rekreačnej oblasti Tále a obciach Bystrá, Mýto pod Ďumbierom a mesta Brezno priamo do Čierneho Balogu na hlavnú stanicu ČHŽ podľa platného grafikonu. Kapacita autobusu je však obmedzená, preto je nutná rezervácia na www.horehronie.sk, a to minimálne 24 hodín vopred," pripomenula Kristína Šajgalíková, destinačná manažérka OOCR.