Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Cigániková: Pôsobenie vlády v oblasti zdravotníctva je rozporuplné

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková. Foto: TASR - Jakub Kotian

Projekty v rámci plánu obnovy podľa jej slov len málo smerujú k dosiahnutiu čo najlepšieho zdravia občanov, čo vníma do značnej miery ako stratenú príležitosť.

Bratislava 24. marca (TASR) - Pôsobenie vlády v oblasti zdravotníctva je rozporuplné. Myslí si to šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). Za najväčší úspech považuje schválenie reformy nemocníc. Naopak, vláda podľa nej podcenila komunikáciu s občanmi, týkajúcu sa pandémie COVID-19. Kritizuje tiež, že nedokázala zabezpečiť financovanie zdravotníctva. Pre TASR jej stanovisko poskytol hovorca strany Ondrej Šprlák.

Bittó Cigániková podotkla, že pandémia COVID-19 zabrzdila realizáciu väčšiny nutných zmien. "Za najväčší úspech považujem to, že sa podarilo presadiť optimalizáciu siete nemocníc, čo je významný krok k zlepšeniu dostupnosti kvalitnej lôžkovej starostlivosti pre všetkých občanov. Realizácia však bude ešte náročnejšia ako presadenie," uviedla.

Projekty v rámci plánu obnovy podľa jej slov len málo smerujú k dosiahnutiu čo najlepšieho zdravia občanov, čo vníma do značnej miery ako stratenú príležitosť. V zdravotníctve jej dlhodobo chýba zameranie sa na merateľnú kvalitu a výsledok. "Bohužiaľ sa v tomto veľmi nehýbe vpred ani naša vláda," uviedla.

Vláda tiež podľa nej zanedbala komunikáciu v súvislosti s pandémiou, čím dala priestor rôznym nevzdelancom a antisystémovým skupinám. Vyčíta jej tiež, že nedokázala zabezpečiť predvídateľné a dostatočné financovanie sektora. "To, čo sa udialo na sklonku roka 2021 a ako sa určil objem zdrojov na tento rok, hraničí so svojvôľou a zlomyseľnosťou. Vláda musí mať prioritu predvídateľne a dostatočne financovať sektor aj preto, že má záväzok v podobe platby za poistencov štátu, ktorí tvoria väčšinu všetkých poistencov. Pokiaľ k zmene nedôjde, bude nutné porozmýšľať o inom spôsobe financovania verejného zdravotného poistenia," ozrejmila.

Pozitívne hodnotí najmä zvládnutie pandémie po nástupe ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). "Jeho etapa so sebou tiež nesie značné zlepšenie komunikácie s odbornou verejnosťou, ktorá je nevyhnutná pre udržanie stability v ťažko skúšanom sektore," doplnila.

Na otázku výziev spojených s príchodom utečencov z Ukrajiny na Slovensko reagovala, že zatiaľ máme len málo informácií o ich zdravotnom stave. Ozrejmila však, že pre krajinu nebudú len záväzkom. "Jednak pracujúci utečenci budú prispievať do nášho systému a tiež určite medzi utečencami budú zdravotnícki pracovníci, ktorí sa zapoja do poskytovania zdravotnej starostlivosti u nás," vysvetlila.