Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Činnosť komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa možno posilní

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Návrh zákona má podľa poslancov odstrániť prekážku v činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím v oblasti zdravotníctva.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Komisár pre osoby so zdravotným postihnutím by mohol získať viac právomocí v oblasti zdravotníctva. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Komisár by mohol po novom nahliadať do zdravotnej dokumentácie osoby so zdravotným postihnutím pri posudzovaní a monitorovaní dodržiavania jej práv, napríklad pri hospitalizácii či spôsobe výkonu liečby.

Návrh zákona má podľa poslancov odstrániť prekážku v činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím v oblasti zdravotníctva. Má umožniť komisárovi overiť, či u týchto osôb nedochádza k porušovaniu ich práv.

Zdravotná dokumentácia podľa návrhu obsahuje údaje relevantné pre posudzovanie podnetov týkajúcich sa tzv. kvantity poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Napríklad ide o súhlas osoby s hospitalizáciou, liečbou, záznamy o použití obmedzovacích prostriedkov, záznamy o evidencii pitného režimu klientov, ako aj podmienky v zariadeniach.

Predkladatelia upozorňujú, že komisár nie je oprávnený posudzovať podnety, v ktorých podávatelia namietajú tzv. kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, čiže konkrétne úkony vykonané lekárom, ako napríklad stanovenie diagnózy, stanovenie liečby či predpísanie konkrétneho lieku.

Novelou by sa mali úplne alebo čiastočne implementovať medzinárodné záväzky a odporúčania v oblasti ľudských práv. Nová legislatíva by mala byť účinná od 1. januára 2021.

Poslanci tiež v stredu posunuli do druhého čítania novelu zákona o veterinárnej starostlivosti. Má ísť o zosúladenie so smernicou Európskeho parlamentu a Rady. Upraviť by sa mal najmä spôsob získania odbornej spôsobilosti na vykonávanie úloh súvisiacich s manipuláciou so zvieratami používanými na vedecké účely alebo vzdelávacie účely. Vzdelávanie, ktoré doteraz pozostávalo z akreditovaného vzdelávacieho programu, by sa malo doplniť o praktickú prípravu na základe pripomienok EK a následným vykonaním záverečnej skúšky. Doplniť by sa mali aj sankcie za porušenie niektorých povinností.