Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Cintoríny na Slovensku sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých

Ilustračné foto Foto: TASR

Len bratislavské cintoríny navštívia počas sviatkov desaťtisíce ľudí denne. Výška návštevnosti závisí najmä od počasia. Najrušnejší čas je pritom prevažne po zotmení.

Bratislava 29. októbra (TASR) – S blížiacimi sa Sviatkom všetkých svätých a Dušičkami sa cintoríny pripravujú na nápor návštevníkov. Pozostalí sa často vyberú na návštevu hrobov len raz ročne, čo so sebou môže priniesť viacero negatív, upozornil predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž. Pripomína, že nechcené príbuzenské stretnutia by nemali narušiť pokojný priebeh sviatkov a návštevníci by sa mali zamyslieť aj nad ekologickým dosahom prezdobených hrobov.

Len bratislavské cintoríny navštívia počas sviatkov desaťtisíce ľudí denne. Výška návštevnosti závisí najmä od počasia. Najrušnejší čas je pritom prevažne po zotmení. „Nočná idyla pri sviečkach vytvára emócie, aj pre malé deti je to nezabudnuteľné a dospelí tak majú trochu čas na zamyslenie sa nad sebou a nad rodinnými príslušníkmi,“ vysvetlil pre TASR Stríž.

Na snímke ponuka kvetov, vencov a chryzantém pred blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Počas sviatkov by mali ľudia podľa Stríža myslieť hlavne na pochovaných a aj ostatných návštevníkov a vyhýbať sa potýčkam či iným náhodným rodinným stretnutiam, počas ktorých by mohlo prísť k nezhode pri hroboch. „Cintorín je pôda, kde sa treba správať trpezlivo. Úcta voči zosnulému a pozostalým, ktorí tam prichádzajú, by mala byť na prvom mieste.“

Ľudia podľa Stríža už v dnešnej dobe nemajú veľa času navštevovať cintoríny a Sviatok všetkých svätých sa tak niekedy stáva jednodňovou súťažou o najkrajší hrob. Doba sa však podľa neho mení, a mladí v budúcnosti budú navštevovať cintoríny ešte menej. Budú mať tiež iné výdavky a menej financií investujú na výzdobu hrobov. Odhaduje, že cintoríny sa tak začnú čoraz viac podobať na americký spôsob, kde sa s honosnou výzdobou nedá stretnúť. Ľudia si potom častejšie zapália sviečku doma a zamerajú sa skôr na seba, pripomínajú si blízkych a smútok vnútorne. „Slovensko spolu s celou strednou Európou je ešte zatiaľ skôr konzervatívne. Nedá sa zabrániť, aby na cintoríny ľudia nosili veci, ale treba myslieť aj na ekológiu,“ podotkol Stríž.

Cintoríny v Prešove budú počas sviatkov otvorené nonstop


Cintoríny v Prešove budú počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých (1. - 3. 11.) otvorené nonstop, vrátane cintorína v Nižnej Šebastovej a v mestskej časti Solivar – Šváby. Rovnako dôjde k zmene organizácie dopravy pri mestskom cintoríne. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) počas sviatkov kapacitne posilní spoje na vybraných linkách.

"Pracovníci pohrebných a cintorínskych služieb budú pre občanov k dispozícii v kanceláriách na jednotlivých cintorínoch počas celého víkendu, vždy v čase od 11.00 h do 18.00 h. Počas sviatočného víkendu budú cintoríny zabezpečené strážnou službou," uviedla pre TASR tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Čo sa týka zmeny organizácie dopravy pri mestskom cintoríne, od stredy 30. októbra do stredy 6. novembra budú ulice pri mestskom cintoríne zjednosmernené.

"Dilongova ulica bude jednosmerná v smere od ulice Šafárikovej po ulicu Moyzesovu a ulica Moyzesova bude jednosmerná v smere od ulice Dilongovej po Sládkovičovu ulicu," vysvetlila Šitárová s tým, že to prispeje k zlepšeniu organizácie dopravy a jednoduchšiemu parkovaniu v tejto lokalite.

"DPMP počas sviatočného víkendu kapacitne posilní spoje na linkách číslo 10, 19, 21, 29 a 39. V týchto dňoch budú, podľa cestovného poriadku na jednotlivých linkách, namiesto midibusov premávať klasické autobusy a namiesto klasických autobusov budú premávať kĺbové autobusy," doplnila Šitárová.

Ako ďalej uviedla, aj napriek jesenným prázdninám, v stredu (30. 10.) a vo štvrtok (31. 10.) budú všetky linky MHD v Prešove premávať ako počas pracovných dní, s obmedzením niektorých školských spojov.

Radnica zároveň upozorňuje vodičov na čiastočnú uzávierku Ulice 17. novembra. Dôvodom uzávierky sú výkopové práce a uloženie kanalizačnej prípojky k stavbe parkovacích plôch pre Prešovskú univerzitu v Prešove. Ulica 17. novembra je čiastočne uzavretá od pondelka (29. 10.) a obmedzenie potrvá do štvrtka (31. 10.). Dĺžka uzávierky je 70 metrov a premávka je na mieste prác presmerovaná do jedného jazdného pruhu.

Cintoríny v Bratislave môže počas najbližších dní navštíviť 500.000 ľudí


Bratislavské cintoríny môže počas dušičkového obdobia navštíviť viac ako 500.000 ľudí. Takýto počet očakáva hlavné mesto aj v tomto roku. Magistrát spolu so štátnou i mestskou políciou a Dopravným podnikom Bratislava (DPB) prijali preto sériu opatrení pre bezpečnosť návštevníkov cintorínov a posilnenie dopravy v meste.



Cintoríny a urnový háj bratislavského krematória v správe mestskej organizácie Marianum budú aj tento rok otvorené dlhšie, a to od 7.00 do 20.00 h. Predĺžené otváracie hodiny budú platiť do 8. novembra. Na cintorínoch budú zároveň protipožiarne hliadky zabezpečovať zvýšenú protipožiarnu pohotovosť.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR- BRanislav Račko


"Okrem toho sú na cintorínoch nastavené častejšie intervaly odvážania odpadu. Zvýšili sme počet kontajnerov. Tie budú navyše rozmiestnené tak, aby boli dostupné čo najväčšiemu počtu návštevníkov," povedala bratislavská viceprimátorka Lucia Štasselová s tým, že na každom z cintorínov bude zvýšené monitorovanie bezpečnosti. Ťažko zdravotne postihnutí a imobilní občania sa budú môcť po cintorínoch (bratislavské krematórium, Cintorín Vrakuňa a Cintorín Slávičie údolie) presúvať aj elektromobilom, a to denne v čase od 8.00 do 16.00 hod.

V okolí bratislavských cintorínov budú posilnené hliadky štátnej i mestskej polície. "Žiadame návštevníkov cintorínov, aby dbali na svoju bezpečnosť, neodkladali si veci do vozidiel a uzamykali si svoje vozidlá. Väčšina návštevníkov sa bude pohybovať za zníženej viditeľnosti, chceli by sme preto chodcov upozorniť, aby používali reflexné prvky, a vodičov, aby brali ohľad na peších, parkovali v súlade so zákonom a brali ohľad aj na MHD," vyzval Tibor Sekula z Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR – František Iván


V prípade, ak by niekto spozoroval na cintorínoch a v ich okolí ľudí, ktorí sa správajú podozrivo, je podľa mesta i polície potrebné ihneď na nich upozorniť hliadky polície, prípadne to oznámiť telefonicky na bezplatnú linku mestskej polície 159 alebo aj na linku štátnej polície 158.

DPB počas Dušičiek zabezpečí posilnenie bratislavskej MHD. Aj napriek školským prázdninám vypraví počas stredy (30. 10.) a štvrtka (31. 10.) vozidlá MHD ako v bežný pracovný deň. V piatok (1. 11.) na Sviatok všetkých svätých bude premávka MHD v režime sviatok a počas soboty (2. 11.) na Pamiatku zosnulých a nedele (3. 11.) bude premávka MHD v režime víkend.

"Od piatka do nedele posilníme MHD nasadením vysokokapacitných kĺbových vozidiel na niektoré autobusové a trolejbusové linky. Rovnako zhustíme intervaly na niektorých linkách a vypravíme špeciálnu linku X38 po trase Hlavná stanica – krematórium," povedal šéf DPB Martin Rybanský.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/František Iván


Od piatka do nedele budú na linku 37 vypravené kĺbové autobusy, na linky 204 a 207 budú vypravené kĺbové trolejbusy, vypravená bude mimoriadna linka X38. Taktiež bude linka 39 premávať v posilnenom intervale 7,5 minúty a na konečnej zastávke Cintorín Vrakuňa bude v čase 8.00 až 18.00 h pripravené záložné vozidlo, ktoré bude na pokyn dispečingu DPB operatívne nasadené podľa aktuálnej situácie do premávky.

Šaľa počas sviatkov poskytne obyvateľom hromadnú dopravu zdarma


Šalianska radnica pripravuje na Sviatok všetkých svätých viaceré opatrenia. Plánuje posilniť hliadky mestskej polície a predĺžiť otváracie doby cintorínov.

Ako informoval Dajana Hanesová z mestského úradu, predĺžená otváracia doba bude na cintoríne v Šali aj v mestskej časti Veča. „Brány oboch cintorínov budú 1. a 2. novembra otvorené do 22. 00 h. V nedeľu 3. novembra budú cintoríny otvorené do 21.00 h. Návštevníci cintorínov budú mať v prípade potreby otvorené aj toalety,“ uviedla Hanesová.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR – František Iván


Magistrát okrem toho ponúkne obyvateľom mesta aj hromadnú dopravu zdarma. „Počas sviatkov sa dopravná situácia často komplikuje. Preto bude 1. novembra bezplatne voziť Šaľanov ekologický elektrobus. Počas tohto dňa budú posilnené aj hliadky mestskej polície,“ dodala Hanesová.

Levice upravili otváraciu dobu cintorína počas pamiatky zosnulých


Mesto Levice počas obdobia pamiatky zosnulých upravilo otváraciu dobu cintorína v Leviciach. Až do 15. novembra bude cintorín otvorený denne od 8.00 h do 21.00 h. „Cintoríny v mestských častiach nemajú určené otváracie hodiny a sú voľne prístupné pre návštevníkov,“ uviedla Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Mesto upozorňuje vodičov, aby na zaparkovanie svojich vozidiel využívali parkovisko na Kasárenskej ulici, prípadne parkoviská pri Nemocnici s poliklinikou Levice. Motorovým vozidlám prevážajúcim ťažko postihnuté osoby bude vstup na pohrebisko povolený po konzultácii so správcom pohrebiska. Mestská polícia v tomto období zvýšila hliadkovú činnosť na všetkých cintorínoch v Leviciach a v mestských častiach.