Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Cirkev oslávi rok po návšteve pápeža na Slovensku na púti v Šaštíne

Na snímke socha Sedembolestnej Panny Márie s Ježišom po svätej omši na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne 15. septembra 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii - patrónke Slovenska v Šaštíne sa uskutoční od 14. do 16. septembra.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Cirkev oslávi rok po návšteve pápeža Františka na Slovensku na púti k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne. Tá sa uskutoční od 14. do 16. septembra, pričom hlavný program bude 15. septembra. Informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe.

Hlavným celebrantom omše so začiatkom o 10.00 h bude nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Na Národnú púť k Sedembolestnej Panne Márii do Šaštína pozýva osobitným listom aj bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.

Predseda KBS v liste veriacim uviedol, že "v myšlienkach sa vraciame k nášmu minuloročnému stretnutiu a púti v Šaštíne pri príležitosti slávnosti Sedembolestnej Panny Márie, keď hlavným pútnikom bol Svätý Otec František, ktorý nás viedol svojimi krokmi, svojou prítomnosťou a svojimi slovami svedectva viery a mariánskej úcty". Poukázal na to, že v tomto roku nadviažeme na duchovne podnety z minuloročnej návštevy Svätého Otca, preto toto duchovné stretnutie chcú viesť v zmysle hlavnej myšlienky: "So Sedembolestnou a svätým Jozefom na ceste za Ježišom."

"Prežívame mimoriadne náročné obdobie, pociťujeme to v celej spoločnosti, v našich rodinách i v našom osobnom živote. Duchovné spoločenstvo pútnikov v Šaštíne je každý rok jedinečným miestom, kde sa vieme na príhovor Sedembolestnej jednoduchšie otvoriť a prijať Božie podnety do nášho svedomia," uviedol v liste. Upriamil pozornosť na možnosť využitia tejto príležitosti.

Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii - patrónke Slovenska v Šaštíne sa uskutoční od 14. do 16. septembra. Počas hlavného programu 15. septembra sa uskutočnia viaceré sväté omše, modlitby ruženca či chvály, odznie aj modlitba za Slovensko.

Pápež František na septembrovej návšteve Slovenska (12. - 15. 9. 2021) zavítal do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretol sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. Svoju cestu zavŕšil v Šaštíne, kde sa zúčastnil na svätej omši a predniesol aj homíliu.