Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cirkev sa pripravuje na pohreb kardinála Tomka,do Ríma odíde delegácia

Na archívnej snímke kardinál Jozef Tomko. Foto: FOTO pre TASR - KBS/ Peter Zimen

Obradu posledného odporúčania a rozlúčky bude predsedať pápež František.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Cirkev na Slovensku sa pripravuje na pohreb kardinála Jozefa Tomka, ktorý zomrel v pondelok (8. 8.) v Ríme. Do Večného mesta odcestuje vo štvrtok (11. 8.) delegácia biskupov pod vedením bratislavského arcibiskupa metropolitu Stanislava Zvolenského a košického arcibiskupa metropolitu Bernarda Bobera. Informuje o tom na svojom webe Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Vo Vatikáne sa začne posledná rozlúčka o 11.00 h. Pohrebnú svätú omšu pri Oltári katedry v zadnej lodi Baziliky sv. Petra bude podľa KBS celebrovať dekan Kardinálskeho kolégia, kardinál Giovanni Battista Re spolu s kardinálmi, arcibiskupmi a biskupmi. Obradu posledného odporúčania a rozlúčky bude predsedať pápež František.

Vo Vatikáne bude pohreb kardinála realizovaný podľa zvyklostí pri pohreboch členov kardinálskeho zboru. "Svätá omša bude v latinčine a taliančine s liturgickými rúchami tmavočervenej farby. Pápež František oblečený v pluviáli, liturgickom plášti, záverečné modlitby prednesie nad rakvou položenou na dlažbe, respektíve na rozprestretom koberci," priblížila KBS.

Kardinál Giovanni Battista Re, ktorý bude pri omši celebrantom z titulu svojej funkcie, bol spojený s kardinálom Jozefom Tomkom aj dlhoročným priateľstvom.

Po rozlúčke v Ríme prepravia pozostatky zosnulého kardinála lietadlom do Bratislavy. V piatok a v sobotu (12. - 13. 8.) budú vystavené k verejnej úcte v Katedrále sv. Martina, v nedeľu a v pondelok (14. - 15. 8.) budú v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Svätá omša s pohrebnými obradmi bude v utorok 16. augusta o 11.00 h. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok v Ríme vo veku 98 rokov.