Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Cirkev: Benedikta XVI. naši veriaci veľmi milovali a radi ho počúvali

Na snímke košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. Foto: TASR - Ján Krošlák

mrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. odišiel podľa predsedu KBS veľký muž cirkvi.

Bratislava 31. decembra (TASR) – Aj keď Benedikt XVI. nenavštívil Slovensko, veriaci zo Slovenska ho veľmi milovali a radi počúvali, všímali si jeho jemné gestá, úsmev a citlivosť pre potreby núdznych a trpiacich. V reakcii na sobotné úmrtie emeritného pápeža Benedikta XVI. to uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

Smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. odišiel podľa predsedu KBS veľký muž cirkvi. "Svoj pontifikát po zvolení prijal s veľkou pokorou, ktorá vyvrcholila v roku 2013, keď sa vzdal svojho úradu," povedal Bober. Podľa jeho slov Benedikt XVI. všetkých týmto rozhodnutím prekvapil. "Počas svojho pontifikátu preukazoval veľkú učenosť a zrozumiteľnosť, s ktorou predkladal učenie cirkvi," uviedol.

Bober pozval veriacich k modlitbe za dušu emeritného pápeža. "Vyhlasujem pre celé Slovensko v mene KBS, ako aj vo svojom mene smútok a zároveň pozývam aj k modlitbám, milým spomienkam na tohto veľkého muža cirkvi," dodal.

Arcibiskup Cyril Vasiľ, ktorý stojí na čele košickej eparchie, pripomenul, že Benedikt XVI. má osobitné zásluhy o gréckokatolícku cirkev na Slovensku. "Veď to bol on, ktorý ju povýšil na metropolitný stupeň, ktorý našu košickú eparchiu urobil eparchiou z apoštolského exarchátu," uviedol v reakcii. Zosnulý podľa neho zmenil novodobé dejiny cirkvi aj tým, že zmenil obraz pápežstva ako funkcie, ktorá zostáva človeku až do smrti. "Možno tento jeho obraz, muža pokorného, muža modlitby, muža hlbokej viery, bude tým obrazom, ktorý ostane najhlbšie zapísaný v dejinách cirkvi," skonštatoval vladyka.

K smrti emeritného pápeža sa vyjadril aj bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. "So zármutkom, ale zároveň s nádejou na večný život som prijal správu o smrti Benedikta XVI. Som mu vďačný za všetko, čo pre cirkev i ľudstvo urobil. Bol príkladom múdreho a pokorného pastiera a správcu Pánovej vinice. Jeho život bol pre nás veľkým povzbudením," uviedol.

Tlačová kancelária KBS zriadila po úmrtí emeritného pápeža Benedikta XVI. e-mailovú adresu: kondolencia@kbs.sk. Na ňu je možné napísať poďakovania, prejavy sústrasti a kondolencie.

Vo veku 95 rokov zomrel v sobotu emeritný pápež Benedikt XVI. Oznámil to Vatikán.