Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Slovenskí biskupi ohlásili zbierku na pomoc regiónu, kde zavítal pápež

Biela holubica, symbol mieru, letí pred pápežom Františkom pred jeho stretnutím s najvyšším irackým šiitským duchovným, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním 6. marca 2021 v posvätnom moslimskom meste Nadžaf. Foto: TASR/AP

Súčasťou medzinárodnej pomoci pre prenasledovaných kresťanov v Iraku bola aj pomoc zo Slovenska.

Bratislava 8. marca (TASR) - Konferencia biskupov Slovenska (KBS) ohlásila celoslovenskú zbierku na pomoc regiónu, kde zavítal pápež František. Jej cieľom je podporiť kresťanské komunity a ľudí v núdzi v oblasti Blízkeho východu. Zbierka sa uskutoční na piatu pôstnu nedeľu 21. marca. TASR o tom informovala KBS.

Pre pandémiu, počas ktorej sú v súčasnosti zatvorené chrámy, biskupi pozývajú veriacich, aby zbierku podporili finančným darom na účet Slovenskej katolíckej charity. "Naši bratia a sestry v Iraku prešli posledné roky ťažkými skúškami ich viery. Teraz ich prišiel povzbudiť nástupca svätého apoštola Petra. Pre miestnych kresťanov je ďalším znamením, že cirkev nezabudla na ich trápenia a obete, a aj naďalej má záujem o pomoc a podporu, ktorá im umožní žiť v krajine ich predkov a slobodne prežívať svoju vieru," uviedol predseda KBS Stanislav Zvolenský.

Návšteva svätého otca Františka v Iraku je historicky prvou návštevou pápeža v tejto krajine. Katolícka cirkev z celého sveta podporovala miestnych kresťanov, ktorých hlavne islamizmus takzvaného Islamského štátu vyhnal so svojich domovov. Súčasťou medzinárodnej pomoci pre prenasledovaných kresťanov v Iraku bola aj pomoc zo Slovenska. "Vďaka slovenským veriacim sa od roku 2015 pomohlo vyše 60.000 ľuďom v núdzi v Iraku, Sýrii a v Libanone. Celkovo išlo o 34 projektov za vyše 1,5 milióna eur," dodal manažér humanitárnej pomoci Slovenskej katolíckej charity Hugo Gloss.