Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zvolenský: Prijať pápeža Jána Pavla II. bol mimoriadny zážitok

Pápež Ján Pavol II. , ktorý je na dvojdňovej návšteve ČSFR, zavítal 22. apríla 1990 do Bratislavy. Na snímke predseda FZ ČSFR Alexander Dubček a Svätý Otec pred odletom. Foto: TASR Pavel Neubauer

Zvolenský si zaspomínal na slávenie svätej omše, počas ktorej pápež hovoril o povzbudení k odvahe. Od prvej návštevy Jána Pavla II. na Slovensko je to dnes 30 rokov.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Pred 30 rokmi prišiel na návštevu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky vtedajší pápež Ján Pavol II. Na Slovensku ho privítali na letisku v bratislavských Vajnoroch, kde slávil svätú omšu. Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský, ktorý v tom čase pôsobil vo Vajnoroch ako farár, uviedol, že si na to spomína ako na mimoriadne silný zážitok.

Zvolenský pôsobil vo Vajnoroch od 1. februára do 30. júna 1990 a ako tvrdí, išlo o krátke obdobie. "Do neho však pripadla aj úžasná návšteva svätého Jána Pavla II. Spomínam si na to ako na mimoriadne silný zážitok, ktorý by sa dal rozdeliť na dve časti," uviedol bratislavský arcibiskup.

Silným zážitkom podľa neho bolo očakávanie a prípravy, do ktorých bola farnosť sčasti zapojená. "Už samotné očakávanie, že na územie farnosti príde pápež, bolo jedinečnou skúsenosťou. Keď prišiel ten najdôležitejší deň, teda 22. apríl, boli sme prítomní na letisku vo Vajnoroch a prežívali sme jedinečné nadšenie z prítomnosti Svätého otca, z jeho hlbokej ľudskosti a zároveň aj hlbokej duchovnosti," povedal Zvolenský.

Svätý otec sa po vystúpení z vrtuľníka sklonil a pobozkal slovenskú zem. "Uvedomili sme si, že tým prejavil celému Slovensku veľkú úctu, že pobozkal zem," uviedol bratislavský arcibiskup. Podľa neho tým pápež prejavil "vedomie určitej duchovnej samostatnosti tých, ktorí žijú na Slovensku".

Zvolenský si zaspomínal aj na slávenie svätej omše, počas ktorej Ján Pavol II. hovoril o povzbudení k odvahe, o poslaní, ktoré majú veriaci v spoločnosti. "Bola to atmosféra veľkého nadšenia a veľkej vďačnosti Pánu Bohu. Mne zostali len tie najkrajšie spomienky," dodal.

ČSFR sa po Poľsku stalo druhou krajinou bývalého východného bloku, ktorú navštívil Ján Pavol II. Pri svojej púti sa stretol s vysokými cirkevnými predstaviteľmi, na Letenskej pláni v Prahe slúžil svätú omšu, počas ktorej predniesol kázeň v češtine.

Druhý deň pobytu strávil pápež na moravskom Velehrade a Slovensku. Vo Vajnoroch vyjadril presvedčenie, že dvojitá láska k Panne Márii a Petrovmu nástupcovi je vzácnym dedičstvom svätých vierozvestov Cyrila a Metoda. Vajnorská výzva pápeža "Nebojte sa" obletela celú transformujúcu sa Európu. Ján Pavol II. navštívil Slovensko celkom trikrát. Druhá návšteva sa konala od 30. júna do 3. júla 1995. Tretia od 11. do 14. septembra 2003.