Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Uplynulo desať rokov od úmrtia biskupa Jána Hirku

Na snímke grécko-katolícky biskup Ján Hirka (uprostred) pri slávnostnej homílii. Foto: TASR - Boris Voroňák

Biskup Hirka bol prvým vymenovaným a vysväteným biskupom po Nežnej revolúcii. Biskupskú vysviacku prijal z rúk kardinála Jozefa Tomka 17. februára 1990 v Prešove, uviedol Pavlišinovič.

Prešov 10. apríla (TASR) - Gréckokatolícka cirkev si v stredu pripomína desiate výročie od úmrtia gréckokatolíckeho prešovského biskupa Jána Hirku. Zomrel 10. apríla 2014 vo veku 90 rokov. Jeho život bol úzko spätý s osudmi prenasledovanej Gréckokatolíckej cirkvi v totalitnom režime. Prežil prenasledovanie, väzenie a nútené práce v hlbinnej bani. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Ako povedal, biskup Hirka mal po prepustení z väzenia zakázaný pobyt na východnom Slovensku. Pracoval na strednom Slovensku v manuálnych prácach. Do prešovského rodného kraja sa mohol vrátiť až v roku 1965. Po povolení činnosti Gréckokatolíckej cirkvi v roku 1968 ho pápež Pavol VI. vymenoval za ordinára Gréckokatolíckej cirkvi v Československu a túto službu biskup Hirka vykonával až do konca roku 1989.

"Biskup Hirka bol prvým vymenovaným a vysväteným biskupom po Nežnej revolúcii. Biskupskú vysviacku prijal z rúk kardinála Jozefa Tomka 17. februára 1990 v Prešove. Počas svojej biskupskej služby sa zosnulý biskup Ján Hirka zaslúžil o doriešenie majetkovoprávneho vysporiadania medzi Gréckokatolíckou a Pravoslávnou cirkvou," uviedol Pavlišinovič.

Ako pokračoval, Hirka obnovil činnosť Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty a kňazského seminára, organizoval a zabezpečoval obnovu sakrálnych objektov a biskupskej rezidencie. Zosnulý biskup Ján Hirka obnovil pôsobenie Gréckokatolíckej charity.

"Počas jeho pôsobenia na prešovskom biskupskom stolci navštívil v roku 1995 sv. Ján Pavol II. Katedrálu sv. Jána Krstiteľa a na priestranstve pred mestskou športovou halou sa modlil s veriacimi akatist k Presvätej Bohorodičke. Biskup Hirka úspešne viedol proces blahorečenia biskupa Pavla Petra Gojdiča, ktorý bol blahorečený v Ríme 4. novembra 2001 a počas jeho pôsobenia bola ukončená aj diecézna fáza procesu blahorečenie prešovského pomocného biskupa Vasiľa Hopka," doplnil Pavlišinovič.

Biskup Hirka je pochovaný vo svojom rodisku v Abranovciach pri Prešove.