Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vo veku 75 rokov zomrel prešovský pravoslávny arcibiskup Ján

Vysokopreosvietenosť Ján - arcibiskup prešovský a Slovenska Foto: TASR/Milan Kapusta

Vo štvrtok v nočných hodinách zomrel najvyšší predstaviteľ Pravoslávnej cirkvi na Slovensku Jeho Vysokopreosvietenosť Ján – arcibiskup prešovský a Slovenska.

Prešov 3. augusta (TASR) – Vo veku 75 rokov vo štvrtok (2.8.) v nočných hodinách zomrel najvyšší predstaviteľ Pravoslávnej cirkvi na Slovensku Jeho Vysokopreosvietenosť Ján – arcibiskup prešovský a Slovenska. TASR to dnes ráno potvrdil riaditeľ Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove Alexander Cap.

Vladyka Ján, občianskym menom Ján Holonič, sa narodil 29. januára 1937 v Kravanoch, okres Trebišov. V roku 1958 ukončil Pravoslávnu bohosloveckú fakultu v Prešove, v tom istom roku bol vysvätený na diakona a neskôr na kňaza.

Vysokopreosvietenosť Ján - arcibiskup prešovský a Slovenska
Foto: TASR/Milan Kapusta
V máji 1983 sa stal michalovským biskupom, kde pôsobil viac ako 20 rokov. Po úmrtí arcibiskupa prešovského, metropolitu Českých krajín a Slovenska, Nikolaja, mu bola vo februári 2006 udelená hodnosť arcibiskupa. Vzápätí ho Eparchiálne zhromaždenie Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove zvolilo za arcibiskupa prešovského a Slovenska.

Svätá liturgia bude v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove
Posledná rozlúčka so zosnulým prešovským pravoslávnym arcibiskupom Jánom sa bude konať v stredu 8. augusta.

Riaditeľ Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove Alexander Cap TASR informoval, že svätá liturgia sa začne o 8. hodine v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove, a následne o 10. hodine bude pokračovať pohrebný obrad.