Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V čížskych kúpeľoch sa liečia pacienti po COVID-19 i zdravotníci

Na snímke je vonkajší bazénový svet v Prírodných jódových kúpeľoch Číž, foto z archívu. Foto: TASR/Branislav Caban

Kúpele tiež ponúkajú zľavové pobyty pre zdravotníkov zo všetkých slovenských nemocníc, ktorí počas uplynulých mesiacov stáli v prvej línii boja s druhou vlnou pandémie.

Číž 20. júna (TASR) – V prírodných jódových kúpeľoch v obci Číž v okrese Rimavská Sobota liečia pacientov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Jediné fungujúce kúpele v gemerskom regióne ale po druhej vlne pandémie nového koronavírusu ponúkli relaxačné pobyty so zľavou aj zdravotníkom zo všetkých slovenských nemocníc. Pre TASR to uviedol riaditeľ kúpeľov Michal Fajin.

V prírodných jódových kúpeľoch zatiaľ liečebný pobyt po prekonaní ochorenia COVID-19 absolvovalo 14 ľudí, vo všetkých prípadoch išlo o samoplatcov. „Osobne si myslím, že záujem je veľmi veľký, len komplikovaný byrokratický prístup pri vybavovaní poukazu na kúpeľnú liečbu je veľmi náročný a veľa pacientov to rovno vzdá,“ skonštatoval Fajin.

Pobyt v kúpeľoch v obci Číž je podľa ich riaditeľa vhodný najmä pre ľudí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali a majú ťažkosti pohybového aparátu a nervovej sústavy. „Máme pre nich pripravenú špeciálnu fyzioterapiu a taktiež sme zakúpili zariadenie na laserovú terapiu, zameranú na postcovidovú liečbu,“ priblížil Fajin. Ako dodal, v prípade pacientov, ktorých koronavírus pripútal na lôžko na dlhšiu dobu, majú kúpele pripravenú i hypoterapiu kombinovanú s hydroterapiou.

Kúpele tiež ponúkajú zľavové pobyty pre zdravotníkov zo všetkých slovenských nemocníc, ktorí počas uplynulých mesiacov stáli v prvej línii boja s druhou vlnou pandémie. „Kedže boli niekoľko mesiacov v plnom nasadení, chceli sme pomôcť k ich regenerácii a zotavení sa,“ vysvetlil Fajin s tým, že ponuku zatiaľ využilo 25 zdravotníkov. Podľa jeho názoru je regenerácia zdravotníckeho personálu pred úspešným zvládnutím prípadnej tretej vlny pandémie mimoriadne dôležitá.

Prírodné jódové kúpele v obci Číž začali budovať v roku 1888. Ako inštitúcia uvádza na svojej internetovej stránke, za svoj vznik vďačia náhodnému objavu jódo-brómového prameňa v roku 1862, keď tamojší občan pri kopaní studne na svojom pozemku narazil v hĺbke osem metrov na slanú vodu. Prví, ktorí vyskúšali jej liečivosť, boli miestni občania. Tí ju začali používať na varenie a dávali ju ako náhradu soli zvieratám.