Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Čižnár: Kauzu emisií zastavil vyšetrovateľ a toho sa nikto nepýta

Na snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár počas neformálneho stretnutia s médiami. Foto: TASR/Michal Svítok

Vyšetrovanie emisnej kauzy sa skončilo zastavením trestného stíhania 18. septembra minulého roku.

Bratislava 24. júla (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes zdôraznil, že v prípade kauzy emisií sa síce skutok stal, ale nie je trestným činom, čo vyplýva aj z Trestného poriadku.

"Zastavil to vyšetrovateľ a toho sa nikto nepýta. Prokurátor špeciálnej prokuratúry to preveril a povedal, že je to v poriadku. My sme to dosť dlho skúmali a, bohužiaľ, sme sa museli stotožniť so záverom, že všetko je v poriadku. Ak niekto využije a, bohužiaľ, využil v tomto prípade našu legislatívu a to využil len legislatívu, ktorá doteraz nebola zmenená a neviem z akého dôvodu. A stať sa to môže znovu, to vám hovorím, pokiaľ tá úprava ostane tak, ako zostala. Jednoducho upraviť legislatívu tak, aby sa to nemohlo predávať tým spôsobom alebo tými možnosťami, ktorými sa to predávať mohlo," vyhlásil dnes generálny prokurátor.

Po tom, čo prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR (GP SR) sa stotožnil s návrhom vyšetrovateľa na zastavenie trestného stíhania v kauze predaja emisií, vydal Čižnár pokyn, aby prokurátor GP SR preskúmal dôvodnosť a zákonnosť zastavenia trestného stíhania.

Vyšetrovanie emisnej kauzy, ktorej podstatou je podľa medializovaných informácií nevýhodný predaj slovenských emisných kvót spoločnosti Interblue Group, sa skončilo zastavením trestného stíhania 18. septembra minulého roku. Vo Švajčiarsku sa v tejto súvislosti preverovalo pranie špinavých peňazí, vyšetrovanie bolo tiež zastavené.

Vyšetrovací spis tvoril 11 zväzkov, spolu mal 3832 listov. Vo veci bolo podaných pôvodne 11 trestných oznámení, spolu bolo vypočutých 46 svedkov zo šiestich krajín sveta. Trestné stíhanie sa začalo v druhej polovici decembra 2009 na základe trestného oznámenia. Predmetom bol spomínaný predaj emisií, ktorý sa mal stať v novembri 2008. Išlo o uzatvorenie zmluvy o predaji kvót skleníkových plynov (AAU) medzi Ministerstvom životného prostredia SR zastúpeným vtedajším ministrom Jánom Chrbetom a spoločnosťou Interblue Group, L.l.c.