Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Čižnár splnomocnil dozorového prokurátora informovať o vražde Kuciaka

Na archívnej snímke Jaromír Čižnár Foto: TASR/Dano Veselský

Čižnár zároveň uviedol, že v súčasnosti sa začala intenzívna komunikácia s talianskymi orgánmi na precizovaní obsahu dohody o spoločnom vyšetrovacom tíme.

Bratislava 22. marca (TASR) - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vo štvrtok splnomocnil dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), aby informoval o priebehu vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho družky.

"Po dnešnom stretnutí generálneho prokurátora SR Čižnára s dozorovým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR generálny prokurátor informoval dozorového prokurátora, že v záujme vylúčenia akýchkoľvek podozrení, respektíve údajných snáh zatajovať pred verejnosťou vývoj a postup v trestnej veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ho splnomocňuje, aby v prípustnej miere a po vzájomnej dohode s vyšetrovateľmi Policajného zboru osobne poskytoval verejnosti informácie,"
uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Čižnár zároveň uviedol, že v súčasnosti sa začala intenzívna komunikácia s talianskymi orgánmi na precizovaní obsahu dohody o spoločnom vyšetrovacom tíme. "Pritom nie sú vylúčené v blízkej budúcnosti pracovné stretnutia na pôde Eurojustu, na ktorých sa v záverečnej fáze môže osobne zúčastniť generálny prokurátor SR," povedala hovorkyňa.

Podľa jej slov naďalej platí, že intenzívna komunikácia Generálnej prokuratúry SR s Eurojustom prebieha nielen ohľadom zriadenia spoločného vyšetrovacieho tímu, ale aj pri riešení aktuálnych otázok týkajúcich sa vyšetrenia tejto trestnej veci. "Opätovne zdôrazňujeme, že generálny prokurátor Čižnár venuje tomuto prípadu mimoriadnu pozornosť a absolútnou prioritou zostáva objasnenie skutku, zistenie a potrestanie páchateľov,“ dodala Predajňová.

Čižnár v pondelok (19.3.) oznámil, že po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho družky. Návrh dohody bol zaslaný v piatok 16. marca prostredníctvom Eurojustu. Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu Čižnár v pondelok prerokoval s vtedajšou ministerkou spravodlivosti SR Lucia Žitňanskou (Most-Híd). V praxi je zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu a podpísanie dohody časovo náročné (tento proces obvykle trvá niekoľko týždňov až mesiacov).