Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Členkou Reflexnej skupiny na vysokej úrovni Rady Európy je i Radičová

Na archívnej snímke Iveta Radičová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Reflexnú skupinu na vysokej úrovni tvorí sedem vysokopostavených jednotlivcov, ktorí majú odzrkadľovať geografické rozloženie a vekovú a rodovú rovnováhu.

Štrasburg/Bratislava 1. augusta (TASR) - Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová sa stala členkou Reflexnej skupiny na vysokej úrovni, ktorú zriadila Rada Európy. Pre TASR to potvrdila Radičová.

"Moje členstvo je predovšetkým dôležité z dôvodu zastúpenia Slovenskej republiky pri vypracúvaní strategických priorít Rady Európy v dôsledku zásadných geopolitických a štrukturálnych zmien," uviedla pre TASR bývalá premiérka.

Reflexnú skupinu na vysokej úrovni Rady Európy vytvorila jej generálna tajomníčka Marija Pejčinovičová Buričová s cieľom reagovať na aktuálne výzvy, s ktorými sa Európa stretáva v poslednom období. Ide najmä o nové geopolitické skutočnosti súvisiace s vojnou na Ukrajine, európsky integračný proces či politiku agresie, ktorú uplatňujú ruskí a bieloruskí lídri, uvádza sa v tlačovej správe o cieľoch skupiny.

Úlohou Reflexnej skupiny je definovať koncepciu podpory a spolupráce s Ukrajinou a ďalšími nečlenskými štátmi EÚ, presadzovať zlepšovanie vzťahov s ruskou a bieloruskou občianskou spoločnosťou, predchádzať násiliu páchanému na ženách a domácemu násiliu či posudzovať vplyv nepristúpenia Európskej únie k Európskemu dohovoru o ľudských právach.

Reflexnú skupinu na vysokej úrovni tvorí sedem vysokopostavených jednotlivcov, ktorí majú odzrkadľovať geografické rozloženie a vekovú a rodovú rovnováhu. Jej predsedníčkou je írska exprezidentka Mary Robinsonová.

Okrem Ivety Radičovej sú ďalšími členmi skupiny grécky politik Evangelos Venizelos, francúzsky expremiér Bernard Cazeneuve, bývalá nórska ministerka zahraničných vecí a obrany Ine Marie Eriksen Söreideová, niekdajšia vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a andorrský politik Josep Dalleres.