Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Členovia Klubu 89 vnímajú citlivo súčasnú napätú spoločenskú situáciu

Desaťtisíce obyvateľov Banskej Bystrice a okolia vyjadrili 27.novembra 1989 na Námestí SNP v Banskej Bystrici svoju podporu generálnemu štrajku. Foto: TASR/Peter Lenhart

Je podľa klubu pochopiteľné, ak v tejto súvislosti prebieha politická polemika. Členov však znepokojuje to, ako sa pri tom šíri a stupňuje nevraživosť a manipulácie faktov cez sociálne siete.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Členovia Klubu 89 citlivo vnímajú súčasnú napätú spoločenskú situáciu, ktorá je poznačená bojom s pandémiou, ale aj extrémistickými prejavmi. Žiadajú všetkých volených zástupcov občanov, aby sa svojimi postojmi zasadili za upokojenie situácie v spoločnosti a zlepšenie atmosféry v nej. Informovala o tom členka Klubu89 Dagmar Füle.

"Súčasní reprezentanti štátu a všetci volení zástupcovia občanov by si mali byť vedomí obrovskej zodpovednosti a zasadiť sa za udržanie právneho poriadku, ale aj za obnovenie spravodlivosti a uskutočnenie viacerých reforiem, ako aj za naplnenie plánu obnovy a odolnosti," uviedla Füle.

Je podľa klubu pochopiteľné, ak v tejto súvislosti prebieha politická polemika. Členov však znepokojuje to, ako sa pri tom šíri a stupňuje nevraživosť a manipulácie faktov cez sociálne siete. Taktiež aj to, ako prebieha medzi volenými zástupcami nekonštruktívne politické súperenie. Tieto javy prispievajú k bezprecedentnému prepadu dôvery občanov v správu vecí verejných a šíreniu skepsy.

"Vyzývame aj demokratickú verejnosť, nenechajme sa v dňoch, keď si pripomíname Nežnú revolúciu z roku 1989, oklamať extrémistickými a protidemokratickými výzvami," dodala Füle. Klub ľudí vyzýva, aby obhajovali hodnoty slobody a demokracie aj našu príslušnosť k rodine demokratických štátov.

Členovia ďalej apelujú na každého občana, aby sa neodvracal od verejného diania v republike, ale, naopak, aby sa angažoval a požadoval od všetkých volených zástupcov slušnosť, férovosť a dodržiavanie zákonov a Ústavy SR. "Tým najlepšie naplníme odkaz Novembra '89," podotkla Füle.

Klub 89 je občianske združenie, ktorého členovia sa hlásia k hodnotám Novembra '89 a snažia sa o ich šírenie v spoločnosti. Medzi jeho členov patria aj viaceré osobnosti, ktoré sa priamo podieľali na historických zmenách. Klub si zároveň pripomína dvoch z nich, ktorí prednedávnom zomreli, a to výtvarníka Miroslava Cipára a publicistu Eugena Gindla. Obaja patrili k zakladajúcim členom koordinačného výboru Verejnosti proti násiliu, priblížila Füle.