Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Členovia Súdnej rady navrhujú odvolanie J. Mazáka z funkcie predsedu

Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Mazák čelil návrhu na odvolanie z čela Súdnej rady aj v závere roka 2023.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. apríla (TASR) - Viacerí členovia Súdnej rady SR navrhujú odvolanie Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Argumentujú hrubým zneužitím funkcie na neoprávnené zbieranie informácií voči sudcom. Navrhovatelia o tom informovali na webe pravnelisty.sk.

"Ján Mazák si 'prisvojil' kompetencie súdnej rady ako kolektívneho orgánu, respektíve kontrolných komisií súdnej rady a sekciu vyhľadávania súdnej rady zneužil ako svoju súkromnú detektívnu službu, ktorá podľa jeho protiprávnych pokynov zbierala informácie na vybraných sudcov," tvrdia navrhovatelia.

Okrem iného hovoria o pokyne na preverenie majetkových pomerov sudkyne tesne po tom, ako rozhodla o uzemnení vrtuľníka Ministerstva vnútra SR. "Alebo možno spomenúť skutok, kde sa predseda súdnej rady angažoval vo vzťahu k sudkyni, ktorá je 'náhodou' dcéra známeho advokáta, či skutok, v ktorom predseda súdnej rady na základe anonymu protiprávne lovil informácie na svojho názorového oponenta v súdnej rade prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry a polície," podotkli.

Pod návrh na odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR sa podpísali jej členovia Marcela Kosová, Peter Šamko, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelínková Dudzíková, Marián Fečík, Ludmila Joanidisová a Martin Bezák. Prípadné odvolanie Mazáka z postu predsedu by neznamenalo stratu funkcie člena Súdnej rady SR.

Mazák čelil návrhu na odvolanie z čela Súdnej rady aj v závere roka 2023. Za návrh vtedy hlasovalo deväť členov rady, čo nestačilo na jeho odvolanie. Traja členovia sa vtedy zdržali hlasovania, traja boli proti.