Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čln s ministrom Budajom sa prevrátil do Dunaja, našťastie pri brehu

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj si vylieva vodu z gumákov po prevrhnutí člna počas plavby na ľavostrannej ramennej sústave Dunaja k simulovaným záplavám Dunaja. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister sa zúčastnil napúšťania ramien starého Dunaja, čln sa však nečakane pokazil.

Dobrohošť 20. mája (Teraz.sk) - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO-NOVA-Zmena zdola-Kresťanská únia) dnes pri návšteve napúšťania ramien starého Dunaja zažil nepríjemné prekvapenie. Čln, v ktorom sa viezol, sa pokazil a prúd ho posunul až k hrádzi, kde sa prevrátil. Informuje o tom portál noviny.sk

"Celá posádka sa vykúpala, ale je v poriadku," uvádza portál. Incident dokumentuje aj fotografia TASR, na ktorej si čerstvo vykúpaný minister vylieva vodu z gumákov.

Minister životného prostredia Ján Budaj dnes navštívil napúšťanie ramien starého Dunaja pri simulovaných záplavách.


Simulované záplavy


V ramennej sústave Dunaja začali s umelými záplavami cez odberný objekt Dobrohošť. Momentálne územím Dunajských luhov preteká voda na úrovni 90 kubických metrov za sekundu. Informoval o tom práve minister Budaj na tlačovom brífingu pri Malej vodnej elektrárni Dobrohošť. Umelé záplavy na takej úrovni požadovalo aj Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ). Záplavy by mali trvať mesiac.

Predseda BROZ Tomáš Kušík uviedol, že umelá záplava simuluje prírodné procesy, ktoré fungovali v Dunajských luhoch pred postavením vodného diela Gabčíkovo. Dunajské luhy sú vzácnym a hodnotným územím z hľadiska ochrany prírody, protipovodňovej ochrany a aj ochrany klímy a s tým súvisiaceho zadržiavania vody v krajine. Na území sú vzácne nielen lužné lesy, ale aj živočíchy, ako orliak morský či bocian čierny, povedal Kušík.

"Naša ramenná sústava má dôležitý deň, a to sú každoročné záplavy, ktoré vrátia šancu mnohým stromom a celému biocyklu,"
zdôraznil Budaj. Ramennú sústavu a jej zaplavovanie chce dlhodobo sledovať spolu s ľuďmi z BROZ. "My chceme vedieť, či sa záplavy nemíňajú účinkom, či sa voda dostane do konca, či to má dlhodobo priaznivý výsledok, či netreba záplavy predĺžiť," poznamenal Budaj. Dúfa, že ramennej sústave budú venovať pozornosť environmentalisti a aj Štátna ochrana prírody SR.