Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Človek v ohrození posiela materiálnu pomoc pre Chersonskú oblasť

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka. Foto: TASR/AP

Do postihnutej lokality posiela organizácia základné potreby na prežitie - pitnú vodu, jedlo a hygienické potreby.

Bratislava 8. júna (TASR) - Nezisková organizácia Človek v ohrození posiela materiálnu pomoc pre zasiahnutú Chersonskú oblasť. Po zničení hrádze Kachovskej priehrady je čiastočne zatopených niekoľko desiatok obcí a miest. Do postihnutej lokality posiela organizácia základné potreby na prežitie - pitnú vodu, jedlo a hygienické potreby. TASR o tom informovala koordinátorka komunikácie a komunikačných kampaní organizácie Človek v ohrození Zuzana Slobodová.

Do Chersonskej oblasti materiálnu pomoc nezisková organizácia odošle v najbližších hodinách. Medzi poskytnutú humanitárnu pomoc patrí 2730 fliaš pitnej vody, 14.000 dávok jedla vrátane detskej výživy, 500 kusov dezinfekcií, 1500 čistiacich gélov na ruky, 3000 balíčkov dámskych hygienických vložiek, štyri generátory, 2000 sviečok a 500 balíčkov vlhčených utierok.

"V prvých chvíľach je najdôležitejšia pomoc záchranných a vyslobodzovacích jednotiek, poskytnutie dočasného prístrešia. Po klesnutí hladiny sa potreby zmenia, dôležitá bude distribúcia hygienických potrieb, ktoré predídu vzniku chorôb a plesní, či ventilátorov, ktoré urýchlia sušenie príbytkov," povedal Marián Cehelník, koordinátor pre humanitárne katastrofy Človeka v ohrození.

Podľa OSN môžu záplavy v najbližších dňoch zasiahnuť až 80 miest a dedín pozdĺž frontovej línie na oboch stranách rieky a zhoršiť prístup ľudí k pitnej vode a jedlu. Výrazne horšia situácia je na ľavom brehu, ktorý je okupovaný vojskami Ruskej federácie, kam humanitárne organizácie nemajú prístup.

Ukrajina zažíva popri humanitárnej aj rovnako závažnú environmentálnu katastrofu. Kachovská priehrada s 50-krát väčším objemom ako Liptovská Mara bola veľkým zdrojom pitnej vody. Keď hladina vody klesne, bude podľa neziskovej organizácie nutné všetky studne a iné zásobníky vody intenzívne dezinfikovať alebo ich vybudovať nanovo.