Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Človek v ohrození pripravil príručku etickej výchovy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Témy v príručke sú rôznorodé, spája ich však jedno – snaha reagovať na nedostatočnú podporu učiteľov vo vzdelávaní.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Nezisková organizácia Človek v ohrození pripravila príručku etickej výchovy. Prostredníctvom nej do tried prináša témy globálneho vzdelávania. TASR o tom informovala Lenka Kačmárová z oddelenia globálneho vzdelávania neziskovej organizácie Človek v ohrození.

"Etická výchova vytvára priestor na rozvoj kritického myslenia a podporu mladých ľudí v tom, aby skúmali svet okolo seba a formovali si vlastné hodnotové preferencie. Je to cesta náročná, zároveň však nesmierne dôležitá a zaujímavá," uviedla odborná garantka príručky Katarína Komenská. Autorkami príručky sú učiteľky priamo z praxe.

Témy v príručke sú rôznorodé, spája ich však jedno – snaha reagovať na nedostatočnú podporu učiteľov vo vzdelávaní. Na hodinách etickej výchovy sa žiaci bavia napríklad na témy, ako etické a ekonomické hodnoty v textilnom priemysle, zásahy do lesných biotopov, funkcie rodiny či klimatická zmena. Výhodou pre učiteľov je, že všetky sú priamo prepojené s učivom etickej výchovy.

Príručka Globálne vzdelávanie v predmete etická výchova vznikla v rámci projektu Učíme (sa) v globálnych súvislostiach 2.