Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Človek v ohrození vypravil na Ukrajinu vlak s pomocou za milión eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Situácia v kolektívnych centrách podľa slov organizácie zostáva aj naďalej neistá napriek miernemu zníženiu počtu vnútorne vysídlených ľudí.

Bratislava 12. júla (TASR) - Organizácia Človek v ohrození v spolupráci so sesterskou organizáciou z českej republiky vypravila tento mesiac na Ukrajinu vlak s humanitárnou pomocou v hodnote milióna eur. TASR o tom informovala organizácia s tým, že vlak doviezol do vojnou zasiahnutej krajiny 300 ton humanitárnej pomoci. Upozornila pritom, že Ukrajine neustále hrozí nedostatok potravín a hygienických potrieb.

"V aktuálnom horúcom počasí je vkolektívnych centrách, kde v jednej izbe žije aj osem až desať ľudí, veľmi teplo a nedá sa tam vydržať. Uskladňovanie potravín na oknách už nefunguje a práve chladničky amrazničky sú teraz extrémne dôležité, aby sa jedlo nekazilo," ozrejmila Veronika Kusyová z organizácie. Chcú sa preto teraz sústrediť na zabezpečenie ventilátorov, chladničiek a mrazničiek do kolektívnych centier či na zabezpečenie rôzneho kuchynského vybavenia.

Dodala, že mnohé centrá hlásia znižujúce sa zásoby potravín azvýšenú potrebu čistiacich prostriedkov. "Ryža, konzervy, detské jedlo, džemy, plienky, čistiace prostriedky, vitamíny a mnoho ďalších denných potrieb pomôžu vnútorne vysídleným ľuďom v Zakarpatsku a v spolupráci s miestnymi organizáciami aj v ďalších oblastiach Ukrajiny," priblížila s tým, že aktuálne je v Zakarpatsku registrovaných približne 130.000 vnútorne vysídlených ľudí, pričom číslo každý mesiac stúpa približne o 10.000.

Situácia v kolektívnych centrách tak podľa slov organizácie zostáva aj naďalej neistá napriek miernemu zníženiu počtu vnútorne vysídlených ľudí. "Veľa ľudí sa rozhodne stretnúť s rodinou a skontrolovať svoj dom, neskôr sa však vracajú späť do bezpečia. Iní o svoje domy prišli a je pre nich už zrejmé, že Zakarpatsko sa stane ich novým domovom," doplnila Kusyová.