Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Europoslanci o CoFoE: Politici musia načúvať občanom Európskej únie

Na archívnej snímke vlajka Európskej únie. Foto: TASR/AP

Šimečka poukázal, že EÚ a európska integrácia boli "dlho projektom len" politických elít a podľa neho je potrebné to zmeniť.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Politici musia načúvať občanom Európskej únie a rešpektovať požiadavky, ktoré vzídu z Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Zhodli sa na tom počas diskusie v TASR TV slovenskí europoslanci Vladimír Bilčík, Michal Šimečka a Michal Wiezik.

"CoFoE vnímam veľmi pozitívne. Je dobré, že sa Európska únia a jej lídri pýtajú občanov, aké zmeny chcú vidieť v EÚ, akú budúcnosť chcú a čo je pre nich najdôležitejšie," povedal Šimečka. Wiezik považuje konferenciu za demokratický nástroj, Európa chce podľa neho počúvať hlasy svojich občanov. "Podľa mňa platí to, čo povedal Michal Wiezik, že (CoFoE) je cvičenie v demokracii," doplnil Bilčík.

Šimečka poukázal, že EÚ a európska integrácia boli "dlho projektom len" politických elít a podľa neho je potrebné to zmeniť. "CoFoE je v tomto smere veľmi dobrou iniciatívou," podotkol. Kľúčové bude podľa neho, do akej miery budú nakoniec lídri európskych štátov rešpektovať požiadavky, podnety a námety, ktoré vzídu z CoFoE. Uvítal by, keby sa Únia pýtala občanov na ich názor dlhodobo.



Wiezik si myslí, že CoFoE je pre europoslancov nástrojom, "ako nebyť odtrhnutý od reality". Obáva sa, že problémom veľkého diskusného fóra môže byť následné hľadanie konsenzu. "Bude náročné, aby z konferencie vznikla konzistentná a jednoznačná odozva, ktorú by sme mali my (politici) reflektovať," povedal Wiezik.

Bilčík pripomenul, že hlavným impulzom pre zorganizovanie Konferencie o budúcnosti Európy bol brexit. "Nie je to diskusia, ktorá by sa diala náhodne. V Únii máme množstvo nakopených problémov a tým hlavným impulzom pre CoFoE bol brexit - odchod veľkej členskej krajiny. Úlohou konferencie je povedať si, čo všetko treba v EÚ zlepšiť na to, aby sa (podobný) brexit neopakoval," povedal Bilčík. Upozorňuje na dôležitosť ochrany európskeho projektu, CoFoE preto víta.

CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ.