Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Europoslanci: SR má dosah na tvorbu spoločných európskych politík

Na archívnej snímke vlajka Európskej únie. Foto: TASR/AP

Michal Wiezik vníma euroskepticizmus ako veľký problém, ktorý pripisuje vplyvu dezinformačnej scény.

Bratislava 19. decembra (TASR) – Slovensko má okrem čerpania priamych výhod z členstva v Európskej únií (EÚ) aj reálny dosah na tvorbu spoločných európskych politík. Zhodli sa na tom slovenskí europoslanci Vladimír Bilčík, Michal Šimečka a Michal Wiezik počas diskusie v TASR TV.

Členovia európskeho zákonodarného zboru počas debaty odpovedali aj na otázky položené študentmi politológie z Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Jedna zo študentiek sa europoslancov spýtala, ako by chceli "zmeniť euroskepticizmus", ktorý panuje v našom regióne.

Michal Wiezik vníma euroskepticizmus ako "veľký problém", ktorý pripisuje vplyvu dezinformačnej scény. "Euroskepticizmus nevychádza z objektívnych vedomostí alebo objektívnych faktov. Toto je veľký problém súčasného sveta, kde je pretlak informácií a ľudia nemajú dostatočnú schopnosť tieto informácie filtrovať a kriticky k nim pristupovať," myslí si Wiezik. Podľa neho sme "evidentne vystavení" dezinformačným útokom a hybridnej vojne. Europoslanec si myslí, že "akonáhle sa podarí odfiltrovať tieto škodlivé vstupy, tak to dobré na EÚ, bude očividné. Uvidia to aj ľudia, ktorí si momentálne myslia, že najlepšie by bolo vystúpiť z Európskej únie a prikloniť sa k Rusku," dodal Wiezik.

Aj Michal Šimečka si myslí, že mnohé tvrdenia šíriace sa na internete o Európskej únii "sú čisté nezmysly". Na druhej strane však zdôraznil, že EÚ potrebuje kritiku. "Tak, ako všetko čo vytvorili ľudia, ani EÚ nie je dokonalá. Ja sám vidím množstvo problémov, ktoré v Únii sú." Europoslanec konkrétne spomenul "zdĺhavé" byrokratické procesy. "Je to veľmi ťažkopádne, je to často veľmi byrokratické a obyčajní ľudia - ktorí do toho nevidia - si legitímne kladú otázku, že čo nám ten summit alebo Európsky parlament prinesie. Ja tomu rozumiem, avšak myslím si, že EÚ sa vie posunúť dopredu, keď má dobrých kritikov. Čiže ten euroskepticizmus ako taký, by som nebral ako zlo. Naopak je veľmi potrebný," povedal Šimečka.
Na archívnej snímke Vladimír Bilčík 26. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR – Jakub Kotian

Aj Vladimír Bilčík v súvislosti s touto témou vyhlásil, že s kritikou EÚ "nemá žiadny problém" a myslí si, že vecná kritika je dobrá. "Ľuďom sa zdá, že Únia je pomalá a ťažkopádna. Je to úplne prirodzené, lebo tá demokracia - ktorá tam je - je extrémne zložitá. Potrebujete dohodu EP - kde je 705 poslancov, potrebujete dohodu dvadsiatich siedmich členských štátov - kde sú rôznorodé vlády. Potrebujete mať súčinnosť Európskej komisie - ktorá má potom za úlohu to celé zaviesť do praxe," vysvetlil Bilčík dôvody zdĺhavých vyjednávacích procesov. EÚ podľa neho funguje na hľadaní kompromisov medzi jednotlivými členskými štátmi. "Podľa mňa je to na európskej politike pekné. Predstavte si, že by nám tu vládol nejaký diktátor, ktorý by povedal - podľa nálady - ako to bude s vakcináciou, či s (bojom proti) pandémii," dodal Bilčík.

Všetci traja europoslanci sa počas diskusie ďalej zhodli, že Slovensko - okrem čerpania priamych výhod z členstva v EÚ - má reálny dosah na tvorbu spoločných európskych politík.

Členovia európskeho zákonodarného zboru debatovali v TASR TV v súvislosti s prebiehajúcou Konferenciou o budúcnosti Európy (CoFoE). Tá bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ.