Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

CoFoE je podľa Uhríka šitá len pre zástupcov mimovládnych organizácií

Milan Uhrík, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Ako pripomína Európska komisia, účastníci odrážajú demografickú a sociálnu rozmanitosť EÚ a najmenej jedna tretina účastníkov každého z panelov je vo veku do 25 rokov.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) je pripravená len pre zástupcov občianskych a mimovládnych organizácií, ktorí budú predstierať, že sú hovorcami všetkých Európanov, pričom budú žiadať viac multikulturalizmu, dúhových pochodov, takzvanej zelenej agendy a LGBT ideológie, uviedol pre TASR slovenský europoslanec Milan Uhrík.

"Výber avizovaných rečníkov a organizácií už bol kritizovaný zástupcami konzervatívneho spektra ako neobjektívny a jednofarebný. Žiadnych skutočných konzervatívcov a vlastencov na tejto konferencii neočakávam a ak áno, tak len akýsi komparz," tvrdí nezaradený europoslanec a predseda slovenského mimoparlamentného Hnutia Republika.

EÚ v rámci CoFoE pozvala stovky náhodne vybraných občanov členských štátov do sídla Európskeho parlamentu, aby tam osobne vyjadrili svoj názor v rámci štyroch občianskych panelov zameraných na rôzne témy. Na každom z nich sa zúčastňuje približne 200 občanov. Ako pripomína Európska komisia, účastníci sú zo všetkých 27 členských krajín, pričom odrážajú demografickú a sociálnu rozmanitosť EÚ a najmenej jedna tretina účastníkov každého z panelov je vo veku do 25 rokov.

Uhrík kritizuje aj skutočnosť, že diskusie jednotlivých pracovných skupín týchto občianskych panelov nebudú vysielať naživo. Deklarovaným cieľom je chrániť slobodu účastníkov diskutovať a navrhovať odporúčania.

"Osobne si skôr myslím, že diskusie v skupinách sa nebudú vysielať naživo práve preto, lebo by v nich mohol zaznieť aj iný názor. Plenárne zasadnutia európskych panelov občanov už naživo vysielané budú – a bude v nich to, čo sa schváli na neverejných diskusiách za prítomnosti 'overovateľov faktov'," tvrdí Uhrík.

Na plenárnych zasadnutiach má právo vyjadriť sa každý účastník a na doterajších stretnutiach odznievali rôzne názory vrátane kritiky na adresu politiky Bruselu.

"Bolo by raz pekné vidieť, ak by zásadu slobody prejavu a proporcionality priestoru pre rôzne názory Európska únia skutočne realizovala a pretavila napríklad aj na tejto konferencii formou, že by šancu vyjadriť sa nedostali len tí, ktorí majú víziu globálneho štátu, globálnych korporácií a globálneho riadenia, ale aby v rovnakej miere dostali šancu prehovoriť ľudia, ktorí milujú svoj národ, tradície a kultúru," odpovedal Uhrík na otázku, kde v rámci CoFoE vidí priestor na zlepšenie.

Europoslanec očakáva, že závery a odporúčania CoFoE budú mať dosah na ďalšie smerovanie EÚ, keďže "na konferenciu sú prizývané takmer výlučne osoby, ktoré majú zmýšľanie podobné ako európski komisári."

Uhrík tiež predpokladá, že väčšina slovenských europoslancov "bude chváliť imaginárnu transparentnosť a dialóg (CoFoE), ale to bude skôr tým, že oni už vymenili službu Slovensku za službu Európskej únii."

"Osobne som presvedčený, že slovenský politik zvolený slovenskými občanmi v demokratických voľbách musí reprezentovať názor Slovenskej republiky a razantne, no slušne, hájiť jej záujmy," dodal.