Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

CoFoE: KDH by v súčasnosti zmluvy o fungovaní EÚ nemenilo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

KDH považuje za absolútne kľúčové venovať sa otázkam, ktoré trápia našich občanov.

Bratislava 10. júna (TASR) - Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) nie je v súčasnosti za úpravu zmlúv o fungovaní Európskej únie (EÚ). Zdôrazňuje potrebu riešiť aktuálne problémy ľudí. KDH to pre TASR uviedlo v súvislosti so závermi Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Z konferencie vyplynula aj otázka otvárania základných zmlúv o fungovaní EÚ.

KDH je presvedčené, že v súčasnosti je dôležitejšie riešiť namiesto inštitucionálnych otázok konkrétne problémy občanov v dôsledku pandémie, ale najmä vojny na Ukrajine. Ľudia podľa hnutia očakávajú najmä riešenia energetickej krízy vzhľadom na diverzifikáciu dodávateľských reťazcov a mnohých iných sociálno-ekonomických problémov.

"Keďže KDH považuje za absolútne kľúčové venovať sa dnes otázkam, ktoré trápia našich občanov, nezdieľa presvedčenie, že je treba okamžite meniť zmluvy o fungovaní EÚ. Otvárať dnes zmluvy znamená odkladať riešenia problémov ľudí," zdôraznilo KDH pre TASR.

Európskej jednote v súčasnosti podľa hnutia pomôže najmä dôkladné dodržiavanie existujúcich zmlúv a schopnosť európskych inštitúcií prinášať pridanú hodnotu v rámci platných kompetencií.

"Problémom dnešnej EÚ totiž je, že rieši mnoho otázok, na ktoré nemá právomoci a naopak neprináša dostatočné riešenia v oblastiach, kde právomoci má. Ak je niečo potrebné zmeniť, je to efektivita prinášania riešení v rámci stanovených kompetencií európskych inštitúcií," doplnilo KDH.