Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Konala sa záverečná plenárna schôdza CoFoE, EP vyzval na revíziu zmlúv

Guy Verhofstadt, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bývalý belgický premiér a spolupredseda CoFoE Guy Verhofstadt v príspevku na sociálnej sieti Twitter označil hlasovanie za ambiciózne uvedenie požiadaviek konferencie do praxe.

Brusel/Štrasburg 6. mája (TASR) - Európsky parlament (EP) tento týždeň vyzval na revíziu základných zmlúv o fungovaní EÚ v súlade s požiadavkou skupiny občanov v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Konferencia mala krátko predtým svoje záverečné plenárne zasadnutie v Európskom parlamente v Štrasburgu. TASR prináša týždenný súhrn udalostí okolo CoFoE.

Väčšina europoslancov hlasovala za prepracovanie niektorých častí základných zmlúv s cieľom posilniť demokraciu eurobloku. Toto uznesenie EP je však iba odporúčaním a akékoľvek zmeny by museli byť jednohlasne schválené všetkými 27 členskými štátmi EÚ.

Bývalý belgický premiér a spolupredseda CoFoE Guy Verhofstadt v príspevku na sociálnej sieti Twitter označil hlasovanie za ambiciózne uvedenie požiadaviek konferencie do praxe. Podľa neho to naznačuje, že je možné mať novú EÚ v oblasti zdravotníctva, energetiky, obrany či demokracie.

Plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy cez uplynulý víkend prijatím záverečných návrhov ukončilo svoju činnosť. Delegácia Európskeho parlamentu (EP) návrhy pléna CoFoE podporila a oznámila úmysel naštartovať reformy EÚ.

Na záverečnom plenárnom zasadnutí Konferencie o budúcnosti Európy, ktoré sa konalo v piatok a sobotu (29. – 30. 4.) v Európskom parlamente v Štrasburgu, bola dosiahnutá dohoda vo forme konsenzu na konečných odporúčaniach. Plénum nakoniec prijalo 49 návrhov zahŕňajúcich viac ako 300 opatrení na ich dosiahnutie v rámci deviatich širších tematických oblastí. Účastníci plenárky vychádzali zo 178 odporúčaní vnútroštátnych panelových diskusií a podujatí a štyroch tematických európskych občianskych panelov, ako aj zo 43.734 príspevkov k 16.274 nápadom, ktoré boli zaznamenané na viacjazyčnej digitálnej platforme.

V pondelok 9. mája, na Deň Európy, traja spolupredsedovia Výkonnej rady CoFoE predstavia záverečnú správu z konferencie predstaviteľom inštitúcií EÚ. Stane sa tak počas ceremónie v Európskom parlamente v Štrasburgu.

Skupina poslancov Európskeho parlamentu (EP) zastupujúcich frakciu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) oznámila, že opúšťa Konferenciu o budúcnosti Európy na znak protestu. V oficiálnom vyhlásení poslanci z ECR upozornili na údajné nedostatky konferencie ohľadne možnosti účasti, legitimity, transparentnosti pri formulovaní záverov a odporúčaní, ale aj vo finančnej oblasti. Podľa ich názoru sa CoFoE premenila na "politický nástroj v rukách európskych federalistov".