Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

CoFoE nevzbudila podľa rezortu zahraničia výrazný záujem ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Konferencia o budúcnosti Európy odštartovala s ročným oneskorením v máji 2021.

Bratislava 4. februára (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) medzi občanmi zatiaľ nevzbudila výrazný záujem. Dôvodom má byť okrem iného pretrvávajúca pandémia COVID-19. Poukázalo na to ministerstvo zahraničných vecí (MZVEZ) vo výročnej správe o členstve SR v Európskej únii za 2021.

"Tento unikátny projekt participatívnej demokracie, ktorého cieľom je komunikácia s občanmi a získanie ich názorov a návrhov na ďalšie fungovanie únie, čelí viacerým výzvam. Aj keď priniesol viaceré konkrétne výstupy a nové postupy, medzi občanmi zatiaľ nevzbudil výrazný záujem, čo je okrem iného spôsobené aj pretrvávajúcou pandémiou," konštatuje sa v materiáli. Ministerstvo podotklo, že EÚ otvorila priestor na zlepšenie svojho fungovania, ale aj prebiehajúca snaha o dlhodobo očakávanú reflexiu naráža na svoje limity.

Konferencia o budúcnosti Európy odštartovala s ročným oneskorením v máji 2021. "Je výnimočným projektom participatívnej demokracie, prvým svojho druhu v rámci EÚ, ktorého cieľom je aktívne zapojiť európskych občanov do diskusie o fungovaní EÚ a zozbierať ich návrhy a odporúčania na jej ďalšiu činnosť," priblížil rezort diplomacie. Súčasťou Konferencie sú celoeurópske občianske panely, národné panely a diskusie, ako aj viacjazyčná digitálna platforma. Zúčastňujú sa na nej všetky inštitúcie EÚ a členské krajiny.

Národná diskusia o budúcnosti Európy v SR v zmysle Koncepcie CofoE sa v roku 2021 realizovala pod dvoma piliermi. Išlo o projekt MYSMEEU zameraný na podujatia pre širšiu verejnosť a projekt Národného konventu o EÚ zameraný na odborné diskusie k sektorovým politikám EÚ s cieľom zviditeľniť tieto témy a spracovať odporúčania pre vládu. Ukončenie Konferencie o budúcnosti Európy na národnej aj európskej úrovni sa očakáva v máji 2022.