Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Pollák:K zmenám základných zmlúv o EÚ treba pristupovať s rešpektom

Na archívnej snímke europoslanec Peter Pollák. Foto: TASR - Pavol Zachar

K takémuto kroku by malo dôjsť po dôkladnom a uváženom rozhodnutí všetkých členských krajín EÚ, zdôraznil europoslanec Peter Pollák.

Bratislava/Brusel 25. mája (TASR) - K zmenám základných zmlúv o fungovaní Európskej únie (EÚ) treba pristupovať s rešpektom a opatrnosťou. Povedal to pre TASR slovenský europoslanec Peter Pollák v súvislosti so závermi Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Z konferencie vyplynula aj otázka otvárania základných zmlúv o fungovaní EÚ.

"K takémuto kroku by malo dôjsť po dôkladnom a uváženom rozhodnutí všetkých členských krajín EÚ," zdôraznil Pollák. Súhlasí s neformálnym dokumentom, v ktorom desať členských štátov EÚ varuje pred unáhlenými zmenami.

Zároveň poukázal, že mnohé odporúčania CoFoE sú v súlade s prebiehajúcimi diskusiami či politikami, na ktorých už v EÚ prebieha reformné úsilie. Medzi tieto témy patrí podľa Polláka napríklad oblasť klimatických zmien, energetiky, cirkulárnej ekonomiky, či reforiem dotýkajúcich sa zdravotníctva a sociálnej oblasti.

Občania členských štátov EÚ mali od mája 2021 do mája 2022 možnosť vyjadriť sa k fungovaniu EÚ a navrhnúť zmeny. Plénum CoFoE nakoniec v apríli tohto roka prijalo 49 návrhov zahŕňajúcich viac ako 300 opatrení na ich dosiahnutie v rámci deviatich širších tematických oblastí. Týmito návrhmi sa budú zaoberať Európsky parlament, vlády členských krajín i Európska komisia.