Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

CoFoE: Prebieha schôdza v Štrasburgu, Slováci hodnotia konferenciu

Na snímke europoslanec Robert Hajšel, foto z archívu. Foto: teraz.sk

Témami diskusných relácií boli napríklad pandémia a zdravotníctvo, ekonomika či aktuálne zahraničnopolitické dianie.

Bratislava/Brusel 11. marca (TASR) - V Štrasburgu od piatka prebieha plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Počas uplynulého týždňa TASR oslovila niekoľkých slovenských europoslancov, aby vyjadrili svoj názor na doterajší priebeh konferencie. Prinášame týždenný súhrn udalostí okolo CoFoE.

Na plenárnom zasadnutí hovoria o postavení EÚ vo svete, migrácii, ekonomike, sociálnej spravodlivosti, zamestnanosti, kultúre, mládeži, športe a digitálnej transformácii. Účastníci plenárky majú zhodnotiť záverečné výsledky a odporúčania posledných dvoch občianskych panelov.

Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka (PS) pre TASR povedal, že by chcel, aby po skončení CoFoE vznikol mechanizmus určený na pravidelné zapájanie občanov do rozhodovania o politikách EÚ.
Na archívnej snímke zo 14. mája 2019 kandidát na europoslanca v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu Michal Šimečka počas rozhovoru pre TASR v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa europoslanca Roberta Hajšela CoFoE nie je miestom, kde sa skutočne rozhodne o budúcnosti Európy. O budúcnosti Európy sa podľa jeho slov rozhoduje vo voľbách. Hajšel tiež uviedol, že organizátorom CoFoE sa nepodarilo vo väčšej miere do diskusie zapojiť obyvateľov EÚ a zabezpečiť skutočnú celoeurópsku občiansku debatu.

Konferencia o budúcnosti Európy má podľa europoslanca Milana Uhríka veľký potenciál, jej organizátori však, ako tvrdí, nerešpektujú názorovú pluralitu. Medzi odporúčania panelov, s ktorými europoslanec nesúhlasí patrí "uľahčovanie migrácie do Európy", tzv. zelená politika, zriadenie európskej zdravotnej únie, či "centralizovanie rozhodnutí o poľnohospodárstve".

Jednou zo súčastí CoFoE sú aj štyri občianske panely pozostávajúce z 800 zástupcov občanov členských krajín EÚ. Tieto panely sa od septembra 2021 do februára 2022 stretli trikrát. Panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu na plenárnych zasadnutiach. Ich odporúčania budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.

Viac ako 550 správ, ktoré sa týkajú problematiky Konferencie o budúcnosti Európy zverejnila od novembra minulého roka Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) vo svojich spravodajských servisoch. Okrem toho pripravila päť diskusných televíznych relácií.

"Finálne odporúčania Konferencie o budúcnosti Európy sa dotknú všetkých obyvateľov Únie. Komplikované témy sa snažíme vysvetliť prostredníctvom odborníkov a analytikov, keďže aj to je úlohou verejnoprávnej inštitúcie. Všetky tieto informácie nájdu mediálni klienti v servise, zároveň sú však voľne prístupné verejnosti na weboch a v online televízii TASR TV," priblížila vedúca zahraničnej redakcie TASR Monika Himpánová.

Témami diskusných relácií boli napríklad pandémia a zdravotníctvo, ekonomika či aktuálne zahraničnopolitické dianie.