Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

CoFoE: Pribúdajú spory medzi inštitúciami, organizácie píšu rade list

Vlajky Európskej únie (EÚ) vejú pred sídlom EÚ v Bruseli, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Celkovo 58 európskych občianskych organizácií čaká na odpoveď Výkonnej rady Konferencie o budúcnosti Európy na svoj list, v ktorom žiadajú, aby všetky odporúčania panelov boli verejne prediskutované.

Brusel/Bratislava 4. februára (TASR) - S pokračovaním prác v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) pribúdajú aj niektoré spory medzi inštitúciami EÚ. Na tieto spory nedávno upozornil Roberto Castaldi, šéfredaktor talianskej pobočky Euractiv a riaditeľ výskumu v Medzinárodnom centre pre európske a globálne riadenie (CesUE).

Castaldi pripomenul, že niektoré rozpory začali byť zrejmé aj počas posledného plenárneho zasadnutia CoFoE v Štrasburgu (21.-22.1.). Spresnil, že plenárka potvrdila skutočnosť, že európski občania žiadajú, aby boli ich názory zohľadnené - mnohé vystúpenia občanov zdôraznili, aby tieto názory a odporúčania vypočuli európske inštitúcie aj národné vlády.

Castaldi preto upozornil, že tento "experiment participatívnej demokracie" treba brať vážne. Na druhej strane však inštitúcie EÚ medzi sebou bojujú o to, čo robiť a ako naložiť s výsledkami konferencie.

Celkovo 58 európskych občianskych organizácií čaká od 20. januára na odpoveď Výkonnej rady Konferencie o budúcnosti Európy na svoj list, v ktorom žiadajú, aby všetky odporúčania občianskych panelov boli verejne prediskutované a aby plénum konferencie a jeho pracovné skupiny na ne poskytli písomné odpovede.

Na svojej webovej stránke o tom informuje koalícia viacerých občiansko-právnych organizácií, občanov a obyvateľov EÚ s názvom Citizens Take Over Europe (Občania preberajú Európu), ktorá vznikla na jar 2020.

"Ak pozvete 800 občanov z celej Európy, aby venovali viac ako tri víkendy vymýšľaniu odporúčaní pre budúcnosť EÚ, minimálne im a širšej európskej verejnosti dlhujete verejnú diskusiu, po ktorej nasleduje jasná, odôvodnená a podrobná odpoveď na každé z ich konkrétnych odporúčaní," uvádza sa v otvorenom liste.
Katarína Cséfalvayová, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian

Európska únia (EÚ) má potenciál, prostriedky, je formovaná skúsenosťou budovania jedinečného mierového projektu a má veľa čo ponúknuť zvyšku sveta. Svoj potenciál ale naplno dosiaľ nevyužila. Pre TASR to uviedla bývalá poslankyňa Národnej rady SR a súčasná riaditeľka think-tanku Institute for Central Europe Katarína Cséfalvayová. Hovorila o tom v súvislosti s Konferenciou o budúcnosti Európy.

"EÚ ako celok musí byť aktívne prítomná všade tam, kde je ohrozená demokracia, a byť partnerom a pomocníkom pre tých, ktorých práva sú porušované,"
zdôraznila s tým, že Únia by mala konať ako jeden celok. Jednotná musí byť podľa Cséfalvayovej aj európska zahraničná politika. "Musí byť pružná, proaktívna a efektívna, a to môže dosiahnuť len procedurálnou reformou, ktorú tak nevyhnutne potrebuje, pokiaľ chce byť rešpektovaným partnerom v zahraničí," doplnila.