Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

CoFoE: Revízia sa môže týkať primárne dvoch zmlúv EÚ, tvrdí Buchta

Na archívnej snímke z 13. júla 2020 vlajka Európskej únie. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okrem týchto dvoch zmlúv by sa prípadná revízia mohla dotknúť aj tretieho dokumentu. Ide o Zmluvu o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Zmluva o Euratome).

Bratislava 13. júna (TASR) - Prípadná revízia sa môže týkať primárne dvoch zmlúv - Zmluvy o fungovaní Európskej únie a Zmluvy o Európskej únii. V TASR TV to hovoril Tomáš Buchta zo Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli.

"Revízia zmlúv je akt, ktorým členské štáty EÚ zverujú Únii nové právomoci," vysvetlil Buchta. Dodal, že pokiaľ pôjdeme týmto smerom, bude potrebné niektoré ustanovenia zmeniť. Požiadavky na zmeny základných zmlúv o fungovaní EÚ vzišli od občanov v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

"Zmluva o fungovaní Európskej únie je pôvodne Zmluva o založení Európskeho hospodárskeho spoločenstva z roku 1957, ktorá bola transformovaná na súčasnú Zmluvu o fungovaní EÚ. Obsahuje množstvo sektorových politík, v rámci ktorých môže Únia prijímať opatrenia," uviedol Buchta. Tejto zmluvy by sa podľa jeho slov týkali rôzne návrhy na rozšírenie právomocí jednotlivých inštitúcií, na zakotvenie konkrétnych právnych základov vo vzťahu k jednotlivým politikám.

Druhou zmluvou, ktorej by sa proces revízie mohol dotknúť, je Zmluva o Európskej únii. "Ide o pôvodnú Maastrichtskú zmluvu, ktorá bola rôznymi ďalšími revíziami zmenená do súčasnej podoby. Zmluva obsahuje základné inštitucionálne nastavenia a základné vymedzenia právomocí hlavných troch (európskych) inštitúcií, ale aj ďalších inštitúcií. Zároveň obsahuje základné parametre spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky a obsahuje aj parametre rozhodovania jednotlivých inštitúcií," priblížil Buchta.

Okrem týchto dvoch zmlúv by sa prípadná revízia mohla dotknúť aj tretieho dokumentu. Ide o Zmluvu o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Zmluva o Euratome). "Otázkou však je, do akej miery by sa prípadné návrhy týkali aj tejto zmluvy, keďže dokument má skôr technickú povahu a týka sa oblasti mierového využívania jadrovej energie," vysvetlil Buchta.

Fungovanie Európskej únie sa opiera o princípy právneho štátu. To znamená, že každé opatrenie EÚ má oporu v zmluvách, ktoré schválili všetky členské štáty EÚ. Ak sa určitá oblasť politiky neuvádza v zmluvách, Komisia nemôže v danej oblasti navrhovať právne predpisy. Na základe zmlúv môžu inštitúcie EÚ prijímať legislatívu, ktorú sú členské štáty následne povinné uplatňovať.