Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Všetci občania EÚ sa môžu zapojiť do diskusie na CoFoE, hovorí Sermek

ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

CoFoE je na jednej strane sériou fyzických podujatí, kde sa ľudia stretávajú a diskutujú o budúcnosti EÚ. Existuje však aj možnosť zapojiť sa do tohto procesu cez internet, spresnil Sermek.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) je platformou, ktorá umožňuje všetkým Európanom zapojiť sa do diskusie o budúcom smerovaní európskeho spoločenstva. V rozhovore pre TASR TV to uviedol vedúci kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Sermek.

"Myšlienka (zorganizovať CoFoE) vznikla pred niekoľkými rokmi. Bolo to v období po referende (o brexite) vo Veľkej Británii, kde občania, bohužiaľ, rozhodli o tom, že chcú odísť ako krajina z Európskej únie. Vtedy si európski lídri povedali, že zrejme niečo nie v poriadku a zrejme Únia nesmeruje takým smerom, ako by možno chceli ľudia. Tak prišiel nápad spýtať sa ľudí, kam by mala Únia ďalej smerovať," vysvetlil Sermek prvotný impulz na zorganizovanie CoFoE.

Konferencia o budúcnosti Európy už od začiatku nemala byť jednorazovým podujatím, na ktorom sa politici stretnú za zatvorenými dverami a rozhodnú, ako bude Únia vyzerať v budúcnosti.

"Zrodil sa nápad, aby sme sa pýtali práve občanov, aby tie podnety išli zdola... (CoFoE) je dlhodobý proces, ktorý trvá niekoľko mesiacov. Teraz sme niekde v polovičke. (Konferencia) by sa mala skončiť na jar budúceho roka, ale ani to nie je isté. Možno bude (CoFoE) trvať dlhšie, takže je to dlhodobý proces sebareflexie Európskej únie," zdôraznil šéf kancelárie EP na Slovensku.

CoFoE je na jednej strane sériou fyzických podujatí, kde sa ľudia stretávajú a diskutujú o budúcnosti EÚ. Existuje však aj možnosť zapojiť sa do tohto procesu cez internet, spresnil Sermek.

"Je tam možnosť zapojenia sa cez internetovú platformu, takže aj niekto doma od počítača môže pridať svoje návrhy, svoje nápady. (Občan) nemusí nikam cestovať, nemusí sa zúčastňovať na podujatiach, ale zároveň môže veľmi významne prispieť k diskusii," myslí si vedúci slovenskej kancelárie europarlamentu.



Samotný názov – Konferencia o budúcnosti Európy – je dosť široký pojem. Sermek v rozhovore vysvetlil, že ide o zámer.

"Ono je to urobené naschvál, aby tam neboli stanovené mantinely. Na (CoFoE) sú síce stanovené niektoré konkrétne témy, ale to sú témy, ktoré trápia všetkých. Či je to životné prostredie alebo sociálne otázky, zamestnanosť, zdravotníctvo, vzdelávanie, demokratické hodnoty – avšak tento zoznam tém nie je konečný. To znamená, že je tam možnosť diskutovať o čomkoľvek, čo ľudí trápi, alebo čo by chceli (na Únii) zmeniť," povedal pre TASR TV vedúci kancelárie EP v SR.

CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ. Účastníci občianskych panelov sú zo všetkých 27 členských krajín, pričom odrážajú demografickú a sociálnu rozmanitosť EÚ. Najmenej jedna tretina účastníkov každého z panelov je vo veku do 25 rokov.