Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čoskoro má byť známy termín procesu s Dobroslavom T. v kauze Gorila

Na snímke vpravo obžalovaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. prichádza s advokátom Martinom Krakovským na hlavné pojednávanie v kauze Gorila na Okresný súd Bratislava I v pondelok 13. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Pavol Zachar

Naposledy na súde prehrávali a čítali záznamy z policajných odposluchov.

Bratislava 15. februára (TASR) - Ak sa nezhorší pandemická situácia, čoskoro by mohol byť známy ďalší termín procesu s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom T., obžalovaným v kauze Gorila. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavla Adamčiaka. Okresný súd Bratislava I naposledy v tejto veci pojednával vlani v septembri.

Proces mal pôvodne pokračovať na konci roka 2021, ale termín hlavného pojednávania zrušili pre uprednostnenie inej väzobnej veci. "Nový termín nebol určený pre pandemickú situáciu, keďže nejde o vec, ktorá by nezniesla odklad, pričom vyhlásená mimoriadna situácia stále nebola zrušená (stále platí, že by sa mali pojednávať iba neväzobné veci, ktoré neznesú odklad)," sprostredkoval Adamčiak reakciu predsedu senátu OS Bratislava I Mareka Fila.

Naposledy na súde prehrávali a čítali záznamy z policajných odposluchov. Išlo o odposluchy z auta Dobroslava T. Na decembrovom pojednávaní mali vypovedať znalci, mali sa tiež prehrávať časti Gorily.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na Dobroslava T. zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Polícia uviedla, že mal Dobroslav T. prevziať od podnikateľa Mariana K. zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávkou mal Dobroslav T. a ďalšie dve osoby údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.