Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

COVID-19 ovplyvnil prácu astrobiologičky Musilovej na vesmírnej misii

Na archívnej snímke slovenská astrobiologička Michaela Musilová. Foto: EASYFOTO pre TASR - Michaela Musilová

Situácia okolo pandémie skomplikovala nábor posádok a prípravy na misie s NASA, ktoré sa mali začať v apríli.

Bratislava 20. júna (TASR) – Celosvetová pandémia COVID-19 ovplyvnila aj prácu slovenskej astrobiologičky Michaely Musilovej, ktorá organizuje a vedie simulované misie na Mesiac a Mars v spolupráci s NASA, Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a ďalšími organizáciami z celého sveta. Musilová je na krízové situácie vytrénovaná, pandémia však narobila problémy s prípravou misií.

„Bola som akurát veliteľkou simulovanej misie na Mesiac pre ESA keď som sa dozvedela o koronavíruse. Vtipkovali sme s členmi posádky, že možno bude lepšie a bezpečnejšie zostať na Mesiaci, než sa vrátiť na Zem. Misiu sme ukončili v čase, keď sa v USA a konkrétne na Havaji pripravovali prvé bezpečnostné opatrenia pre túto mimoriadnu situáciu,“ spomína Musilová, ktorá je na náročné situácie zvyknutá.

„Všetkých vyše 20 misií, ktoré som viedla ako veliteľka, ma naučili žiť v extrémnych podmienkach a nájsť riešenia pre problémy s izoláciou. Jediné ťažkosti, ktoré mám momentálne, sú, že nám nezostalo veľa vecí na predaj v obchodoch na Havaji. Často nedostávame nový tovar na ostrovy a v tejto situácii sme niekoľko týždňov museli existovať s vypredaným čerstvým jedlom v obchodoch a dokonca skoro tri mesiace bez toaletného papiera,” doplnila.

Situácia okolo pandémie skomplikovala nábor posádok a prípravy na misie s NASA, ktoré sa mali začať v apríli. “Ide o spoluprácu NASA s viacerými americkými firmami, pre ktorých organizujem sériu simulovaných misií na Mesiac. Začiatok misií sme zatiaľ museli oddialiť na koniec leta, ak všetko pôjde, ako má. K tomu sme museli pridať ďalšie parametre pre prípravu členov posádky na misie,” opísala. Účastníkov misií budú testovať na koronavírus počas tréningu pred misiami.

“Vo všeobecnosti bol vesmírny program dosť narušený. Veľa projektov bolo pozastavených, žiadosti o granty boli oddialené a veľa vesmírnych aktivít bolo z bezpečnostných dôvodov zrušených,” doplnila pre TASR Musilová. Verí, že sa všetko postupne znovu spustí.