Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Šefčovič pripustil odklad spustenia Konferencie o budúcnosti Európy

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, archívna foto. Foto: TASR/AP

Konferencia o budúcnosti Európy by mala trvať dva roky a mala by dať odpovede na to, ktorým smerom sa chce EÚ v najbližších desaťročiach uberať.

Brusel 18. marca (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy mala podľa pôvodných plánov Európskej komisie (EK) slávnostne "odštartovať" 9. mája v Záhrebe. Tento dátum je teraz vzhľadom na epidémiu COVID-19 neistý, uviedol v stredu pre TASR podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Šefčoviča prípravou konferencie poverila šéfka EK Ursula von der Leyenová, keď ho požiadala, aby vďaka agende strategického výhľadu využil na prípravu konferencie potrebné vedecké poznatky. Konferencia o budúcnosti Európy by mala trvať dva roky a mala by dať odpovede na to, ktorým smerom sa chce EÚ v najbližších desaťročiach uberať.

Epidémia koronavírusu však vážne narušila aktivity exekutívy EÚ v najbližších týždňoch, možno až mesiacoch, upozornil slovenský eurokomisár.

"Je veľký záujem, aby Konferencia o budúcnosti Európy prebehla čo najlepšie a aby sme oslovili čo najviac občanov. Ale musím povedať, že momentálne tu prednosť má riešenie súčasnej krízy spojenej s koronavírusom. Budeme hľadať najlepší a najoptimálnejší spôsob, ako túto konferenciu spustiť," opísal situáciu Šefčovič.

Dodal, že o téme konferencie budú eurokomisári diskutovať vo štvrtok, ale všetci si teraz uvedomujú, že usporiadať nejaké podujatie, ktoré si vyžaduje väčší počet ľudí, je aj napriek dôležitosti tejto témy pre občanov EÚ prakticky nemožné. "Aj preto bude Európska komisia hľadať spôsob, kedy, akým spôsobom a čo najvhodnejšie tieto diskusie začať," odkázal Šefčovič.

spravodajca TASR Jaromír Novak