Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

CPP chce rozšíriť prístup verejnosti k svojim službám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Centrum tiež avizuje, že bude pokračovať v poskytovaní právnej pomoci a informácií ľuďom z Ukrajiny nachádzajúcim sa na Slovensku.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Služby Centra právnej pomoci (CPP) by mohli byť dostupnejšie verejnosti. Centrum navrhuje zvýšiť príjmovú hranicu klientov, ktorá je podmienkou na poskytovanie právnych služieb. Vyplýva to z koncepcie činnosti CPP na roky 2022 až 2024, ktorú v stredu odobrila vláda.

V súčasnosti táto hranica predstavuje sumu 1,4-, respektíve 1,6-násobku sumy životného minima. "Je zrejmé, že aktuálna hranica príjmovej stránky žiadateľa o právnu pomoc predstavuje v súčasnosti zásadný problém dostupnosti právnych služieb. Existuje totiž veľká skupina obyvateľstva, ktorej príjem je menší ako minimálna mzda, ale zároveň vyšší ako suma životného minima," uvádza sa v koncepcii.

Potrebné je podľa CPP aj prehodnotenie uplatňovania podmienky poskytovania právnych služieb – vylúčenie zrejmej bezúspešnosti sporu. "Centrum tiež navrhne možné postupy riešenia vo vzťahu k nesplateným pohľadávkam s ohľadom na aktuálnu situáciu v krajine v súvislosti s infláciou a bude iniciovať diskusiu o hľadaní riešení," spresnili. Centrum chce okrem iného pokračovať v aktivitách vo vzťahu k pokútnictvu, ktorých cieľom je eliminovať ich činnosť.

Centrum tiež avizuje, že bude pokračovať v poskytovaní právnej pomoci a informácií ľuďom z Ukrajiny nachádzajúcim sa na Slovensku. "Naďalej budeme poskytovať konzultácie vo veľkokapacitných centrách a prostredníctvom call centra," podotkli. Chcú sa tiež intenzívne zamerať na prípravu a realizáciu informačnej kampane o svojej činnosti.

Ďalej chce CPP hľadať možnosti, ako rozširovať svoje konzultačné pracoviská a kancelárie. Tiež nastaviť interný vzdelávací plán pre zamestnancov. Prioritou je aj dokončenie informačného systému.

CPP je štátna rozpočtová organizácia zriadená Ministerstvom spravodlivosti SR. Centrum od 1. januára 2006 poskytuje právnu pomoc ľuďom, ktorí pre nedostatok finančných prostriedkov nemôžu využívať iné právne služby. Od 1. marca 2017 sa rozšírila jeho pôsobnosť aj o agendu tzv. osobného bankrotu.