Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PIŠTOĽ JOZEFA GABČÍKA: Podarilo sa ju nájsť a identifikovať

Busta Jozefa Gabčíka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Čo sa s Gabčíkovou zbraňou stalo, dlho nebolo jasné. Teraz, 80 rokov po útoku na Heydricha, je však opäť "na svete".

Praha 28. mája (TASR) - Českým bádateľom sa podarilo nájsť a identifikovať osobnú pištoľ Jozefa Gabčíka, jedného z výsadkárov, ktorí v roku 1942 vykonali v Prahe atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Keď sa Gabčíkovi zasekol samopal Sten britskej výroby a bomba vrhnutá Janom Kubišom v zákrute Heydricha len zranila, pokúšal sa ho Gabčík ešte zastreliť americkou pištoľou typu Colt Model 1903 Pocket Hammerless – opäť bezvýsledne.

Čo sa s Gabčíkovou zbraňou stalo, dlho nebolo jasné. Teraz, 80 rokov po útoku na Heydricha, je však opäť "na svete". Historici ju nazývajú "svätým grálom" československého protinacistického odboja, uviedla v piatok stanica ČT24.

Podľa Pavla Černého, bývalého policajta a prezidenta spolku Liga Libe, je nedávno nájdená pištoľ nielen zbraňou, ktorou strieľal Gabčík na Heydricha, ale aj tou, ktorú mal pri sebe pri konečnom boji v krypte pražského Chrámu svätých Cyrila a Metoda.

"Ide o zbraň, ktorá strieľala podľa správ gestapa proti obergruppenführerovi Heydrichovi; ktorá strieľala po jeho šoférovi Kleinovi a ktorou na 99,9 percenta Gabčík nakoniec tiež ukončil v krypte svoj život," ozrejmil Černý.



Dodal, že totožnosť zbrane s výrobným číslom 539370, ktorú verejnosti prvýkrát predstavil vo svojom dokumente "Anthropoid – zákruta", a jej spojenie s Jozefom Gabčíkom potvrdzujú údaje z Londýna, ako aj z Berlína.

Na archívnej snímke pôvodný čierny Mercedes 320 C, v ktorom Heydrich cestoval, keď bol atentát vykonaný, ako aj oblečenie parašutistov, v ktorom boli zabití.
Foto: TASR - Martin Baumann


Jej osudy po boji v krypte boli komplikované. Najprv sa jej – tak ako ostatných vecí padlých československých vojakov – zmocnili Nemci a uložili v sídle gestapa v Petschkovom paláci. Po vojne odtiaľ boli tieto veci odvezené inam.

Teraz je predmetná zbraň v súkromnom vlastníctve; jej majiteľ si praje zostať v anonymite. Pištoľ však nekupoval ako Gabčíkovu zbraň – v tom čase to nebolo známe, aj keď sa dalo predpokladať, že patrila niektorému z výsadkárov.

Sten, ktorý sa Gabčíkovi zasekol, zostáva zatiaľ nezvestný. Historici veria, že by sa časom mohol nájsť aj ten.

Po atentáte z 27. mája 1942 nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava tzv. heydrichiáda – nacistický teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou.

Jozef Gabčík sa narodil v roku 1912 v Poluvsí, ktoré je dnes mestskou časťou Rajeckých Teplíc.