Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

V Prahe sa uskutoční parlamentný summit V4, prizvaná je aj Ukrajina

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Naposledy sa predsedovia zákonodarných zborov krajín V4 stretli vlani vo februári na Slovensku, ktoré vtedy skupine predsedalo.

Praha 12. februára (TASR) - V Prahe sa na konci februára uskutoční summit predsedov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Formát stretnutia bude rozšírený aj o Ukrajinu, čo sa odrazí v hlavných témach rokovania. Spravodajkyni TASR to potvrdil hovorca predsedníčky Poslaneckej snemovne českého parlamentu Martin Churavý. Slovensko bude zastupovať predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

Parlamentní lídri sa v českom hlavnom meste stretnú 29. februára. Osobnú účasť Česku zatiaľ podľa Churavého potvrdili predstavitelia všetkých členských krajín V4 aj Ukrajiny.

"Formát bude rozšírený o predsedu ukrajinského zákonodarného zboru. S tým bude súvisieť aj tematické zameranie spoločného rokovania. To sa bude venovať situácii na Ukrajine v spojitosti s multilaterálnou medziparlamentnou spoluprácou," spresnil obsah summitu Churavý. Dodal, že politici budú rokovať aj o ďalších aktuálnych témach v rámci spolupráce medzi parlamentmi.

Naposledy sa predsedovia zákonodarných zborov krajín V4 stretli vlani vo februári na Slovensku, ktoré vtedy skupine predsedalo. Štafetu po ňom vlani v júli na rok prevzalo Česko. Jednou z troch hlavných priorít, ktoré si ČR v rámci predsedníctva stanovila, je pomoc Ukrajine a jej občanom – napríklad pri prijímaní utečencov, ich vzdelávaní, zdravotnej starostlivosti či justičnej alebo humanitárnej pomoci. Ďalšími sú medziľudské vzťahy a biznis.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)