Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

V reakcii na útok na Fica Česko zvýšilo ostražitosť na MS v hokeji

Na snímke slovenskí fanúšikovia povzbudzujú počas zápasu základnej B-skupiny USA - Slovensko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v pondelok 13. mája 2024. Foto: TASR

S informáciami o útoku pracujú od stredy aj velitelia bezpečnostných opatrení v rámci šampionátu v ľadovom hokeji, ktorý sa tento rok odohráva v Prahe a v Ostrave.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 16. mája (TASR) - V reakcii na stredajší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica česká polícia sprísňuje bezpečnostné opatrenia na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, a to najmä v Ostrave, kde hrá aj slovenský tím. Spravodajkyni TASR to vo štvrtok potvrdil hovorca Policajného prezídia ČR Jakub Vinčálek. Dodal, že po útoku absolvovali školenie o bezpečnosti aj českí politici.



Policajný prezident hovoril krátko po útoku o prijímaných opatreniach s riaditeľom Ochrannej služby PČR a počas dňa o téme v širších súvislostiach rokoval v rámci pravidelnej porady prezídia s krajskými riaditeľstvami a ďalšími útvarmi polície.

S informáciami o útoku pracujú od stredy podľa Vinčálka aj velitelia bezpečnostných opatrení v rámci šampionátu v ľadovom hokeji, ktorý sa tento rok odohráva v Prahe a v Ostrave. Slovenskí reprezentačný tím hrá v základnej skupine v druhom menovanom meste. "Tu ide predovšetkým o zvýšenú ostražitosť, keďže stále platí, že informácie o tom, že by podobný útok hrozil aj na našom území, nemáme," spresnil hovorca.

Dodal, že vrcholní českí politici dostali po atentáte na Fica školenie o bezpečnosti. "Jednotliví vedúci ochranných tímov s chránenými osobami krátko po tomto útoku opätovne prešli všetky pravidlá poskytovania osobnej ochrany, a to vrátane tých, ktoré majú vzťah k účasti na verejných akciách," dodal Vinčálek. Český premiér vo štvrtok povedal, že on spôsob svojej práce meniť nebude a ďalej sa chce stretávať s ľuďmi.

Polícia dodala, že situáciu vo vzťahu k útoku na Fica pozorne sleduje a vyhodnocuje prípadné riziká, ktorým prispôsobuje všetky opatrenia. Rovnako sleduje aj dianie v online priestore predovšetkým v súvislosti s množstvom príspevkov, ktoré čin schvaľujú. "Príspevky vyhodnocujeme s ohľadom na prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť. Všetkých vyzývame, aby sa obdobných, hoci len nevkusných komentárov, zdržali," uviedla česká polícia.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)