Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Crmoman:Vládne strany neplnia sľub zvyšovať platy začínajúcim učiteľom

Na snímke prezident Slovenskej komory učiteľov (SKU) Vladimír Crmoman (uprostred) počas protestu pred budovou Úradu vlády SR v súvislosti so sľubovaným zvyšovaním platov učiteľom v Bratislave vo štvrtok 18. novembra 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenská komora učiteľov upozorňuje na hrozbu, že platy učiteľov neporastú už druhý rok za sebou. Pripomenula tiež, že doteraz nebol predstavený plán na zvyšovanie platov pedagógov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Pedagogickí zamestnanci sú frustrovaní z toho, čo sa deje v odmeňovaní začínajúcich aj dlhoročných učiteľov. Vládne strany pred voľbami 2020 sľubovali zvýšiť mzdy začínajúcich pedagógov na úroveň priemernej mzdy v hospodárstve, čo sa zatiaľ nestalo. Vo štvrtok to pripomenul prezident Slovenskej komory učiteľov (SKU) Vladimír Crmoman.

Hnutie OĽANO, Sme rodina aj strana SaS sa pred parlamentnými voľbami zhodli, že je nutné zvýšiť mzdy začínajúcich učiteľov na úroveň priemernej mzdy v hospodárstve. "Tá bola v roku 2020 na úrovni 1133 eur. Začínajúci učiteľ podľa tabuliek však stále zarába 915 eur. Rozdiel v platovej tarife je tak 218 eur. Tým, že sa neplnia volebné sľuby, prichádza pedagóg o peniaze," poukázal Crmoman.

Pripomenul, že strana Za ľudí v predvolebnom programe presadzovala myšlienku zvyšovania platov pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve na úroveň 100 percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaných ľudí na Slovensku. "Momentálne učitelia zarábajú asi 70 percent tohto priemeru a na splnenie tohto sľubu by museli platy narásť v tomto roku o 34 percent," skonštatoval Crmoman.



SKU upozorňuje na hrozbu, že platy učiteľov neporastú už druhý rok za sebou. Pripomenula tiež, že doteraz nebol predstavený plán na zvyšovanie platov pedagógov. "Platy je potrebné zvýšiť o 11 percent, ak chceme dosiahnuť atraktivitu profesie učiteľa," dodala SKU.