Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Cséfalvayová: Politika by sa mala viac angažovať vo vývoji na Ukrajine

Na snímke bývalá predsedníčka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová, foto z archívu. Foto: TASR - Marko Erd

Za silný moment pre Slovensko považuje v minulom roku návštevu Svätého Otca. Dôležité pre zahraničnú politiku Slovenska boli podľa nej voľby v Nemecku či v Česku.

Bratislava 4. januára (TASR) – Slovenská zahraničná politika by sa mala v oblasti vývoja na Ukrajine a v regióne západného Balkánu angažovať viac. Uviedla to pre TASR bývalá predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR a prodekanka pre zahraničné vzťahy na Ekonomickej univerzite v Bratislave Katarína Cséfalvayová v rámci hodnotenia roka 2021.

"Vzhľadom na svoju polohu, skúsenosti, poznanie situácie a vnímanie v zahraničí môže – a malo by – v takomto dialógu zohrať významnú úlohu," vysvetlila Cséfalvayová.

Výkon zahraničnej politiky je podľa nej v profesionálnych rukách, pozitívne hodnotí zdôrazňovanie hodnotového ukotvenia a významu spojenectva v rámci EÚ a NATO. Ocenila asertívny postoj ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) vo vzťahu k Maďarsku, v súvislosti so skupovaním nehnuteľností na Slovensku. "Zvolil uvážlivý tón a zdôrazňuje natoľko potrebnú vzájomnú empatiu, bez potreby vytĺkať lacné politické body z tejto problematiky, ktorá môže byť do budúcna výbušnejšou, než si mnohí myslia," uviedla.

Zhoršenie vzťahov Slovenska s inou krajinou neregistruje, neskrýva však obavy z ďalšieho vývoja udalostí v susednej Ukrajine. Pripomenula, že pre bezpečnosť Slovenska je dôležitá jednota spojencov. "Preto verím, že prebiehajúce napätie na ukrajinských hraniciach bude ukážkou jednotného postoja európskych krajín a USA," uviedla.

Za silný moment pre Slovensko považuje v minulom roku návštevu Svätého Otca. Dôležité pre zahraničnú politiku Slovenska boli podľa nej voľby v Nemecku či v Česku. "Koordinácia s Českou republikou bola vždy pre Slovensko dôležitá, preto je dobré, že nová česká vláda deklaruje podobné zahraničnopolitické ciele ako tá slovenská," spresnila.

Ako uviedla, rok v znamení pandémie ukázal závislosť Slovenska od okolitého i globálneho sveta. Ukázal tiež množstvo výhod, ktoré môže naša krajina čerpať z členstva v EÚ. V tejto súvislosti poukázala napríklad na zabezpečenie a distribúciu vakcín, podporu zdravotníctva či zvýšenie európskych peňazí pre Slovensko. "To je zároveň aj oblasť, kde dlhodobo zlyhávame a trestuhodne nečerpáme finančné prostriedky, naopak, vraciame ich nevyužité naspäť. To by sa iste malo zmeniť a malo by to byť zároveň aj maximálnou prioritou vlády, najmä vo vzťahu k plánu obnovy," uviedla.