Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Cséfalvayová: Verím, že M. Lajčák bude garantom zahraničnej politiky

Katarína Cséfalvayová, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Poslankyňa garancie, ktoré mal Lajčák dostať od premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, vníma pozitívne.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) verí, že vzhľadom na Lajčákovo zotrvanie vo funkcii bude garantom plnenia programového vyhlásenia vlády v oblasti zahraničnej politiky.

"Som rada, že pán minister zostáva, hoci ten proces, ktorý sme videli za posledných pár dní, bol neštandardný. Verím, že to bude práve ministerstvo zahraničných vecí, ktoré bude určovať smerovanie našej zahraničnej politiky. Napríklad tak, že do parlamentu príde vládou schválená bezpečnostná a obranná stratégia," uviedla s tým, že garancie, ktoré mal Lajčák dostať od premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, vníma pozitívne. "Programové vyhlásenie vlády by malo byť bibliou, verím, že Lajčák bude garantom, že sa bude dodržiavať," dodala.

Nezaradený poslanec Marek Maďarič nerozumie, akú garanciu Lajčák dostal. "Minister podal demisiu z jasných dôvodov. Nič sa nezmenilo, neviem, aké môže dostať ubezpečenia, keď mne sa zdá, že tá dnešná koalícia možno sama nedáva tú garanciu, aké názory bude reprezentovať. Koalícia je dnes tvorená prevažne predstaviteľmi, ktorí sú inak orientovaní," dodal s tým, že neoficiálnou súčasťou vládnej väčšiny sú dnes aj nezaradení poslanci okolo Petra Marčeka, ktorí sú prorusky orientovaní.

"Môžem zopakovať, že buď niečo nevieme, že nejaká upratovačka pôjde do Marrákeša, alebo pán minister sa zmieril s tým, že je zápecník," dodal Maďarič na margo Lajčákovho zotrvania vo funkcii.

Poslanca Dušana Jarjabka (Smer-SD) rozhodnutie Lajčáka neprekvapilo. "Súhlasím s ním, lebo ten problém, ktorý bol dôvodom, prečo pán Lajčák podal demisiu, sa ukázal, že nie je takým podstatným dôvodom," uviedol.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) v piatok informoval, že sa rozhodol zostať vo funkcii. Presvedčili ho garancie premiéra Petra Pellegriniho a predsedu Smeru-SD Roberta Fica v oblasti zahraničnej politiky Slovenska.