Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

CSIRT nezaznamenala útoky na štátne inštitúcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za posledný mesiac bol útok ransomvérom zaznamenaný len raz. Išlo o obec, ktorá stratila mesačné dáta.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Vládna kyberbezpečnostná jednotka CSIRT nezaznamenala počas piatka (16. 4.) ani soboty žiadne útoky na štátne inštitúcie. Za posledný mesiac bol útok ransomvérom zaznamenaný len raz. Išlo o obec, ktorá stratila mesačné dáta. TASR o tom informoval Michal Dyttert z odboru komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

"Tím CSIRT.SK rozposlal varovanie štátnym inštitúciám s konkrétnymi krokmi pre ich zabezpečenie spolu s inštrukciami, čo robiť v prípade prebiehajúceho útoku a aké boli v poslednom období zaznamenané vektory takých útokov," skonštatoval Dyttert.

CSIRT.SK je v pohotovosti a pripravený zasiahnuť v prípade nahlásených útokov. "Napriek tomu, že verejná správa nebola primárnym cieľom včerajších útokov, je nutné aj tak dbať na kontinuálne zlepšovanie kybernetickej bezpečnosti a nepoľavovať v ostražitosti štátnych inštitúcií," upozornilo MIRRI.

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zaznamenal v piatok sériu významných ransomvérových útokov na slovenské ciele. Upozornil všetky firmy a inštitúcie v krajine, aby okamžite zabezpečili a zálohovali svoje systémy proti potenciálnemu útoku.