Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O.DOSTÁL: Storočnicu vzniku ČSR chceme osláviť už ako štátny sviatok

Občianska konzervatívna strana, Český spolok na Slovensku, Klub občanov Českej republiky v Slovenskej republike a občianske združenie Česko-slovenské MOSTY usporiadali tradičné stretnutie pri príležitosti 95. výročia vzniku Československej republiky pri Pamätníku československej štátnosti (pri soche T. G. Masaryka) na Vajanského nábreží v Bratislave 28. októbra 2013. Foto: TASR/Martin Turanovič

Dostál pripomenul, že poslanci SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník už v tomto zmysle predložili návrh v parlamente.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Leitmotívom príhovorov na dnešnom stretnutí pri príležitosti 95. výročia vzniku Československej republiky pri pomníku T. G. Masaryka v Bratislave bola požiadavka, aby sa 28. október stal štátnym sviatkom. Pre TASR to povedal Ondrej Dostál, predseda strany OKS, ktorá akciu spoluorganizovala.

"Mal by nahradiť Deň ústavy SR, ktorý by sa stal iba pamätným dňom," odpovedal na otázku TASR, ktorý štátny sviatok by obetoval, aby sa na túto úroveň mohla dostať spomienka na vznik Československa. Dostál pripomenul, že poslanci SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník už v tomto zmysle predložili návrh v Národnej rade (NR) SR. "Cieľom je, aby sme storočnicu vzniku Československa o päť rokov oslávili už ako štátny sviatok," reagoval Dostál na otázku, či očakáva schválenie tejto opozičnej novely už v aktuálnom volebnom období.

Na akcii, ktorú organizovali OKS, Český spolok na Slovensku, Klub občanov Českej republiky v Slovenskej republike a občianske združenie Česko-slovenské MOSTY vystúpil ako hosť predseda bratislavského VÚC Pavol Frešo, starostka Starého Mesta Tatiana Rosová a poslanec SaS, prezidentský kandidát Peter Osuský.

"Vďaka vzniku prvej Československej republiky prežil slovenský národ vo svojej dnešnej podobe národnej štátnosti. ČSR, na vzniku ktorej má obrovskú zásluhu Milan Rastislav Štefánik, bola vtedy jednou z mála demokracií v stredoeurópskom priestore. Mali by sme byť na to hrdí a každoročne si túto udalosť pripomínať," zdôraznil Frešo.

.