Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Cudzie teleso v detskom organizme môže viesť až k operačnému zákroku

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Martin Palkovič

S prípadmi cudzích telies sa lekári stretávajú predovšetkým u malých detí do troch rokov, prípadne mentálne hendikepovaných, ktorí nevedia správne používať predmety okolo seba.

Kežmarok 27. apríla (TASR) - Prípady cudzích telies v detskom organizme nie sú ojedinelé a niektoré môžu viesť až k operačnému zákroku. Upozorňuje na to lekár detského oddelenia kežmarskej nemocnice Jozef Serafín v súvislosti s prípadom, keď deväťročnému chlapcovi vyberali z ucha alkalickú baterku operačne. Okrem zápalu, bolesti a horúčky mu spôsobila aj opuch a odumretie tkaniva na stene zvukovodu.

„Najčastejšie sa cudzie teleso nájde v uchu, v ústach a v nose. Možno ho však identifikovať v rôznych častiach dýchacej trubice, tráviaceho či dokonca urogenitálneho traktu,“ ozrejmil Serafín a upozornil, že v každom prípade to predstavuje pre dieťa riziko. Dôležité je podľa neho sledovať signály, že niečo nie je v poriadku. „Rodičom sa môže zdať, že dieťa nie je vo svojej koži. Malé deti zvyknú vo väčšej miere alebo inak plakať ako obvykle a bývajú nespokojnejšie. Staršie zase môžu vyhýbavo komunikovať, báť sa, sťažovať sa na bolesti v postihnutej časti tela,“ priblížil kežmarský lekár.

Ďalšie príznaky sa podľa neho odvíjajú od typu cudzieho telesa a jeho umiestnení, pri zasiahnutí dýchacích ciest napríklad dominuje kýchanie a kašeľ. „Vďaka tomuto obrannému reflexu sa snaží telo vypudiť predmet von. Ak sa to nepodarí, môže v konečnom dôsledku dôjsť k uduseniu,“ upozornil Serafín. Dodal, že pri prehltnutí dokáže objekt spôsobiť nepriechodnosť tráviacej trubice alebo poškodiť jej stenu. To môže viesť k jej prederaveniu, krvácaniu do okolia či spôsobiť infekciu.

Pri vyšetrení sa lekári pýtajú najmä na charakter cudzieho telesa, predpokladaný čas, kedy sa do organizmu dostalo a celkové ťažkosti dieťaťa. Následne ho hľadajú pohľadom, hmatom, prípadne röntgenom a ultrazvukom. Po vyhodnotení sa stanoví postup, ako čo najefektívnejšie a najmenej zaťažujúco predmet odstrániť.

S prípadmi cudzích telies sa lekári stretávajú predovšetkým u malých detí do troch rokov, prípadne mentálne hendikepovaných, ktorí nevedia správne používať predmety okolo seba. Objavujú sa však aj prípady, keď sa cudzie teleso zaviedlo do detského organizmu násilne. „Treba klásť dôraz na správny výber hračiek, pomáha adekvátna úprava prostredia, aby bolo zaujímavé aj bezpečné a v neposlednom rade je dobré venovať deťom primeranú pozornosť pri denných aktivitách,“ radí Serafín. Dôležité podľa neho je tiež mať s dieťaťom úprimný vzťah, aby sa nebálo priznať.