Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Cudzinecká polícia bude od stredy fungovať v novom režime

Na snímke z 9. marca 2022 priestory cudzineckej polície v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vyťaženosť jednotlivých oddelení cudzineckej polície v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre vojnu na Ukrajine rieši polícia otváraním veľkokapacitných registračných centier.

Bratislava 22. marca (TASR) - Oddelenia cudzineckej polície budú od stredy (23. 2.) vybavovať aj iné životné situácie ako dočasné útočisko. Pri registrácii dočasného útočiska prechádzajú z nepretržitého režimu na dvanásťhodinový, k dispozícii budú od 07.00 do 19.00 h. Veľkokapacitné registračné centrá budú naďalej fungovať 24/7. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

V pondelok, stredu a piatok budú cudzinecké polície od 7.30 h do 15.30 h vybavovať žiadosti o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania. Utorok a štvrtok od 7.30 h do 15.30 h bude čas určený na žiadosti o vydanie dokladu o pobyte pre osoby – vodičov medzinárodnej kamiónovej alebo autobusovej dopravy, ktorých platnosť pobytu sa predlžuje z dôvodu krízovej situácie spôsobenej šírením ochorenia COVID-19 alebo vojnového stavu na Ukrajine.

"Je potrebné využívať objednávací systém na stránke Ministerstva vnútra SR, inak žiadosti nebudú vybavené. Taktiež upozorňujeme, že vybavenie životnej situácie 'vydanie dokladu o pobyte' bude možné len v prípade doručenia vydaného dokladu o pobyte na adresu, čo je spojené so zaplatením doplnkového správneho poplatku za doručenie vo výške tri eurá," poznamenala hovorkyňa.

Vyťaženosť jednotlivých oddelení cudzineckej polície v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre vojnu na Ukrajine rieši polícia otváraním veľkokapacitných registračných centier na vybavovanie žiadostí o dočasné útočisko. Stránkové pracoviská oddelení cudzineckej polície sa snažia podľa Bárdyovej uviesť postupne do štandardného režimu

Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ ubezpečuje, že nie je dôvod na obavy zo zániku pobytového statusu na území Slovenskej republiky. "Novela zákona o pobyte cudzincov počíta s takýmito situáciami, a to tak, že každý pobyt je automaticky predĺžený až do uplynutia dvoch mesiacov od odvolania mimoriadnej situácie," uistila polícia.

V prípade akýchkoľvek iných životných situácií je možné obrátiť sa na príslušné riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície (Bratislava, Banská Bystrica a Prešov) so žiadosťou o výnimku na podanie žiadosti na oddelení cudzineckej polície PZ, ktorú je potrebné dôkladne odôvodniť.