Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

CVA: Odmena štátnym zamestnancom nie je garantovaná na budúce roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Analytici z CVA dodali, že jednorazová odmena ani spolu so schváleným zvýšením platov o tri percentá od júla nepokryje náklady spojené s vysokou infláciou.

Bratislava 28. júna (TASR) – Jednorazová odmena 500 eur, ktorú by mohli dostať ľudia pracujúci v štátnej a verejnej sfére, teda aj zamestnanci škôl, bude vyplatená len v tomto roku. Na rozdiel od zvyšovania tarifných platov odmena nie je garantovaná na budúce roky. Upozorňuje na to Centrum vzdelávacích analýz (CVA).

Analytici z CVA uviedli, že odmena sa nezarátava do taríf (tabuliek). "To znamená, že ak sa budú tarifné platy v budúcom roku zvyšovať, bude sa vychádzať zo sumy bez tejto odmeny. Môže sa tak stať aj to, že sa tarifné platy síce zvýšia, ale v realite bude celková priemerná suma, ktorú ľudia v školstve zarobia, na rovnakej alebo dokonca nižšej úrovni ako v tomto roku," uviedli analytici na sociálnej sieti. Ako dodali, závisieť to bude od výšky nárastu tarifných platov.

Odmena vo výške pevnej sumy prináša podľa CVA vyšší percentuálny nárast platu pre ľudí, ktorí majú nižšie platy. "Zjednodušene sa dá povedať, že ak pracujúci v prvej polovici tohto roka zarábali priemerne menej ako 1190,50 eur mesačne, odmena vo výške 500 eur v ich prípade znamená nárast o viac ako aktuálne požadovaných desať percent od júla (ak započítame aj schválený nárast o tri percentá od júla). Pracujúcim, ktorí zarábajú mesačne viac ako 1190,50 eur, stúpne plat v priemere za celý rok 2022 o nižšie percento," poznamenali. Výhodnejšie by pre nich preto bolo podľa analytikov požadované zvýšenie o desať percent od júla.

"Výška odmeny je približne na úrovni jednorazových odmien, ktoré boli vyplatené v minulom roku. Štát zamestnancom základných, stredných a vysokých škôl vyplatil jednorazové odmeny v celkovej výške 450 eur v hrubom (100 za november a 350 eur za december)," poukázali analytici. V prípade zamestnancov ostatných škôl a školských zariadení (napríklad materské školy) bola odmena 100 eur vyplatená v minulom roku a odmena 350 eur v tomto roku. Odmena 500 eur teda podľa nich znamená, že v prípade základných, stredných a vysokých škôl sa celková výška štátom poskytovaných odmien udrží na nominálnej úrovni z minulého roka.

Analytici z CVA dodali, že jednorazová odmena ani spolu so schváleným zvýšením platov o tri percentá od júla nepokryje náklady spojené s vysokou infláciou. Zároveň významnejšie neprispeje ani k celkovému zlepšeniu finančného ohodnotenia práce v školstve.

Štát navrhuje vyplatiť v aktuálnom roku zamestnancom v štátnej a verejnej správe jednorazový príspevok vo výške 500 eur na osobu. Celkovo by malo ísť o balík pomoci vo výške 200 miliónov eur. Premiér Eduard Heger (OĽANO) upozornil, že ide o návrh, s ktorým vláda vstupuje do rokovaní s Konfederáciou odborových zväzov.