Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Človek v ohrození: Útok v Zakarpatsku má skôr psychologické dosahy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Raketa zasiahla železničnú infraštruktúru v meste Volovec, ktoré sa nachádza zhruba 100 kilometrov od slovenských hraníc.

Bratislava 4. mája (TASR) – Raketový útok na železničnú infraštruktúru v ukrajinskom meste Volovec v utorok večer (3. 5.) má skôr psychologické ako materiálne dosahy. Uviedla to pre TASR manažérka neziskovej organizácie Človek v ohrození (ČvO) Lenka Kačmárová. Dve hodiny pred útokom sa vo Volovci nachádzali aj humanitárni pracovníci organizácie.

"Útok zasiahol železničnú infraštruktúru, v okolí železnice boli vybité okná na niektorých domoch, dochádzalo k únikom plynu, ale tieto veci od včera odstraňujú hasiči," sprostredkovala Kačmárová informácie od humanitárnych pracovníkov nachádzajúcich sa v Zakarpatskej oblasti s tým, že rozsah materiálnych škôd "v tejto chvíli nie je veľký", pri útoku nik nezomrel, zranená má byť jedna osoba.

"Škodu" však podľa jej ďalších slov spôsobil raketový útok psychologickú, a to najmä vnútorným odídencom. "Podľa odhadov sa v Zakarpatsku nachádza 200.000 až 400.000 vnútorných utečencov a po útoku je tam veľká neistota, do akej miery je Zakarpatsko bezpečné. Psychologicky to veľmi mení situáciu," priblížila s tým, že nielen oni sú v súčasnosti vystavení otázke, čo bude nasledovať. Ak by sa mali podobné útoky opakovať, existuje predpoklad, že na Slovensko budú masovejšie prichádzať ďalší ukrajinskí vojnoví utečenci.

Utorkový raketový útok Ruska je prvým na území Zakarpatska od začiatku invázie na Ukrajinu. Raketa zasiahla železničnú infraštruktúru v meste Volovec, ktoré sa nachádza zhruba 100 kilometrov od slovenských hraníc. Ako sa v stredu pred rokovaním vlády vyjadril minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), Slovensko má v pohotovosti všetky systémy aj prvky protivzdušnej obrany. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zvolal po útoku mimoriadne nočné zasadnutie štábu pre strategické riadenie krízovej situácie na Ukrajine, aktivizoval sa Policajný zbor i Úrad hraničnej a cudzineckej polície.