Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Cyklisti Naprieč Slovenskom preveria bezpečnosť na cestách

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Podujatie Naprieč Slovenskom, ktoré štartuje v stredu (17. 8.) v najzápadnejšej obci SR, v Záhorskej Vsi, je súčasťou kampane vyzývajúcej na väčšiu toleranciu medzi motoristami a cyklistami.

Bratislava 16. augusta (TASR) - V priebehu štyroch augustových dní prejde skupina cyklistov Slovensko od západu na východ a otestuje bezpečnosť na cestách vo viac ako stovke miest. Podujatie Naprieč Slovenskom, ktoré štartuje v stredu (17. 8.) v najzápadnejšej obci SR, v Záhorskej Vsi, je súčasťou kampane vyzývajúcej na väčšiu toleranciu medzi motoristami a cyklistami. Informovali o tom organizátori zo športovej akadémie OSA v Novej Dubnici.

Účastníci cyklopodujatia chcú na 650 kilometrov dlhej trase tiež vyskúšať, do akej miery sa prejavili v praxi zmeny v zákone o cestnej premávke, ktoré sú v platnosti od 1. marca. Novela zákona upravuje napríklad spôsob odbočovania vľavo pre cyklistov, dávanie prednosti cyklistom v križovatke, motoristom tiež nariaďuje pri predchádzaní cyklistov príslušný odstup. "Zákon je nástroj, ktorý nastavuje pravidlá. Na cestách však dochádza k mnohým nepredvídateľným situáciám, keď je rozhodujúca ohľaduplnosť a vzájomný rešpekt medzi účastníkmi cestnej premávky," pripomína v tejto súvislosti organizátor podujatia Naprieč Slovenskom Adrián Gazdík.

Spoločnosť Continental, ktorá stojí za kampaňou #ShareTheRoad, iniciovala aj stretnutie odborníkov na tému bezpečnostnej situácie na cestách. Diskusia sa uskutoční v cieli prvej etapy v stredu o 18.00 h na Námestí hrdinov v Leviciach, pričom sa na nej stretnú napríklad Roman Török z oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP), riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia PZ Tomáš Vrábel či bývalý úspešný cyklista a cyklistický rozhodca Milan Dvorščík.

Podujatie Naprieč Slovenskom má každoročne i charitatívny rozmer. Výťažok z neho poputuje v tomto roku mladému dievčaťu, ktoré zostalo na invalidnom vozíku a pomôcť mu môže drahá operácia. Prvú etapu odštartujú cyklisti v Záhorskej Vsi v stredu predpoludním, do cieľa v Novej Sedlici dorazia v sobotu 20. augusta.