Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

DOBRÁ SPRÁVA: Cyklisti sú od marca na cestách viac chránení

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Podľa nových pravidiel musia vodiči sledovať nielen premávku na cestách, ale pred križovatkami aj situáciu vedľa ciest.

Bratislava 2. marca (TASR) - Cyklisti sú od marca na cestách viac chránení. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke. Zdravotná poisťovňa Dôvera v tejto súvislosti vyzýva cyklistov i motoristov k ešte väčšej obozretnosti. Upozorňuje, že zdravotné poisťovne od vinníkov nehody vymáhajú peniaze za liečbu následkov jej účastníkov. Náklady sa ročne vyšplhajú na stovky tisíc až milióny eur.

"Doteraz platné pravidlá ukladali vodičovi pri odbočovaní doprava dať prednosť v jazde cyklistovi idúcemu rovno. Po novele zákona im pribudla povinnosť pri odbočovaní doprava dať prednosť v jazde aj cyklistom idúcim súbežne s cestou po ceste pre cyklistov, ktorá je od cesty oddelená," vysvetlil dopravný analytik Ján Bazovský.

Podľa nových pravidiel musia vodiči sledovať nielen premávku na cestách, ale pred križovatkami aj situáciu vedľa ciest. Cyklisti sa pohybujú oveľa rýchlejšie ako chodci, dokonca rýchlejšie ako spomaľujúce autá. "Preto si odbočovanie vpravo vyžaduje viac pozornosti zameranej na pohyb cyklistov. Lebo nedanie prednosti v jazde môže pre nich skončiť oveľa tragickejšie ako u chodcov," skonštatoval analytik.

Zdravotné poisťovne od vinníkov nehody vymáhajú peniaze za liečbu následkov u účastníkov dopravnej nehody. "Neraz ide aj o desaťtisíce eur – najmä ak zranený potrebuje intenzívnu starostlivosť a opakované operácie. Často je to pre vinníka nehody ďalší šok, lebo vôbec netuší, že od neho bude zdravotná poisťovňa s odstupom času vymáhať tieto náklady," upozornil riaditeľ úseku služieb poistencom Dôvery Branislav Jendroľ. Poukázal na nárast cyklistov na cestách.

Náklady na liečbu sa väčšinou uhrádzajú z povinného zmluvného poistenia motorového vozidla, ktorým bola spôsobená nehoda. Ak bol ale vinník nehody pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, musí platiť zo svojho. Zatiaľ najvyššia suma, akú Dôvera vymáhala v prípade následkov dopravnej nehody, bola 150.000 eur.